Coacăzul negru ajută la tratarea rinitelor

Share

Coacăzul negru este un arbust stufos, întâlnit cu precădere pe solurile lutoase, mai precis în zăvoaie, lunci şi păduri, în regiunile montane şi deluroase din părţile nordice, mai reci, din Transilvania şi Moldova.

Coacăzul negru ajută la tratarea rinitelor

De la acest arbust sunt foarte apreciate în industria alimentară fructele gustoase, din care se prepară sucuri, compoturi, dulceţuri şi băuturi. În farmaceutică, frunzele, vârfurile de lăstari şi fructele sunt folosite ca materie primă la obţinerea unor medicamente şi ceaiuri pentru boli gastrointestinale, hepatobiliare, renale, cardiovasculare etc.

Paleta afecţiunilor în tratamentul cărora fructele şi frunzele de coacăz negru se dovedesc utile este deosebit de vastă, de la gastrite, până la insuficienţă cardiacă, hipertensiune sau ateroseleroză.

În luna iulie se culeg concomitent fructele şi frunzele, ambele deţinând calităţi terapeutice de excepţie, apreciate in medicina populară. Recoltarea mai devreme determină nediferenţierea mugurilor de rod pentru anul următor.

REȚETE DE SUCCES

Pentru tratarea aterosclerozei, arteritei, hipertensiunii, litiazei urice, reumatismului sau gutei, folositi infuzia din două lingurite de frunze uscate, măruntite, peste care turnati o cană cu apă clocotită. Lăsati vasul acoperit 15 minute, apoi strecurati. Beti câte trei căni pe zi, înainte de mese. Efect bun în tratarea aceloraşi afecţiuni are şi infuzia din fructe uscate: o lingurită la o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul pentru 20 de minute, după care se strecoară şi se beau două-trei căni pe zi.

Dacă suferiti de rinită, astm alergic, urticarie sau migrene, puteti veni de hac acestor probleme cu ajutorul infuziei din muguri de coacăz negru. Turnați peste o lingurită de plantă o cană cu apă clocotită. După 20 de minute, strecurati. Beti una-două căni de astfel de ceai, zilnic.

Pentru renunţarea la viciul băuturii. O cură de 30-40 de zile cu decoct din frunze de coacăz negru îl poate ajuta si pe cel mai înrăit dependent să uite de alcool. Ceaiul se prepară dintr-o lingurită de frunze uscate la o cană cu apă. Se fierbe cinci minute, apoi se strecoară. Se beau 100 ml dimineata şi tot atât, seara…

Ca adjuvant în tratarea afecţiunilor cardiace, hipertensiunii şi ca sedativ, folositi siropul din 500 g fructe uscate la un litru de apă. Fierbeti amestecul timp de 15 minute, apoi strecurati printr-o pânză rară. Adăugati 250 g zahăr si fierbeti din nou până capătă consistenta unui sirop. Luati câte o linguriță la fiecare două ore.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente