Fasolea verde reglează nivelul glicemiei

Share

Păstăile de fasole verde reprezintă o sursă importantă de fibre vegetale, de aceea ar trebui să fie nelipsite din alimentaţia celor cu digestie dificilă. Pe lângă această proprietate, leguma posedă si alte virtuţi terapeutice excelente, pe care vi le prezentăm în continuare.

Fasolea verde reglează nivelul glicemiei

Fasolea este originară din America Centrală şi de Sud, unde este cultivată de secole de către populaţiile precolumbiene. Există mai multe varietăţi, care se disting prin înălţime, capacitatea de a se „căţăra” pe araci şi prin calitatea păstăilor.

Principalele virtuţi

Fasolea posedă proprietăţi terapeutice deosebite – amintim capacitatea de a ameliora tranzitul intestinal, precum şi efectul tonifiant asupra ficatului şi pancreasului. Acţionează, de asemenea, ca bun antireumatic şi tonic cardiac însă folosită în stare crudă (cel mai bine sub formă de suc proaspăt de teci).

Consumul de păstăi de fasole amplifică şi reglează debitul urinar. Altfel spus, planta este un bun depurativ prin creşterea diurezei.

Cum o puteţi consuma

Fasolea verde gătită constituie o excelentă sursă de fibre vegetale, foarte utile pentru ameliorarea tranzitului intestinal.

Virtuţile terapeutice ale plantei se amplifică în mod considerabil dacă aceasta este consumată în stare crudă, sub forma sucului de teci (obţinut prin zdrobirea şi stoarcerea tecilor de fasole) în doze de câte o jumătate de pahar pe zi, înainte de fiecare masă.

Remedii

Efect terapeutic deosebit îl au mai ales păstăile de fasole uscate, folosite sub diferite forme.

•    Pentru tratarea edemelor renale, cistitelor, diabetului zaharat, reumatismului şi în caz de intoxicaţii, folosiți decoctul din trei linguri de teci mărunțite, fierte 20 de minute în 750 ml apă. Beți întreaga cantitate de ceai neînduicit într-o zi, în trei reprize, înainte de masă.

•    Tuberculoza pulmonară, afecțiunile aparatului urinar şi guta răspund foarte bine la tratamentul cu extract dublu din teci de fasole. Puneți patru linguri de păstăi mărunțite într-un litru de apă rece pentru o noapte, să se macereze. Dimineața, fierbeți lichidul până ce volumul său a scăzut la jumătate. Beți decoctul obținut pe parcursul unei zile.

•    Ca tonic cardiac, folosiți tinctura. Lăsați la macerat timp de șapte sau opt zile 20 g păstăi uscate și mărunțite în 100 ml alcool alimentar. Luați de patru ori pe zi câte 120 de picături de tinctură dizolvate într-un pahar cu apă rece.

Compoziție (la 100 grame)

Energie (kcal) 23,0
Apă (g) 91,5
Proteine (g)  1,5
Glucide disponibile (g)  3,8
Fibre alimentare (g) 3,8
Lipide (g) 0,2
Sodiu (mg)    3,0
Potasiu (mg)    212,0
Magneziu (mg)    22,0
Fosfor (mg)    28,0
Calciu (mg)    40,0
Caroten (mcg)    400,0
Vitamina C (mg)    9,0
Vitamina E (mg)    0,2
Vitamina B1 (mg)    0,06
Vitamina B2 (mg)    0,08
Vitamina B3 (mg)    0,5
Vitamina B5 (mg)    0,06
Vitamina B6 (mg)    0,05
Vitamina B9 (mcg)    35,0
Fier (mg)    0,9…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente