Home / SANATATE / MEDICINA NATURISTA / Ghiocelul combate candidoza

Ghiocelul combate candidoza

Floarea sa delicată, de un alb imaculat, este prima care işi face loc printre frunzele uscate spre a vesti venirea primăverii. Credem că este inutilă descrierea plantei, fiind cunoscută de toată lumea.

Ghiocelul combate candicoza

Bulbii, frunzele şi florile ghiocelului sunt folosite în scop terapeutic mai ales de medicina etnoiatrică. Însă, şi medicina alopată a profitat de pe urma acestei specii vegetale. Din ea se extrage o substantă numită bromhidrat de galantamină, foarte eficientă în tratarea hemiplegiilor si hemiparezelor, favorizând regenerarea si formarea fibrelor musculare şi reluarea transmisiei impulsurilor nervoase.

•    Pentru tratarea paralizillor şi parezelor nervilor periferici, preparati un decoct din o lingurită de bulbi, flori şi frunze măruntite la o cană cu apă. Fierbeti amestecul cinci minute, apoi strecurati. Beti câte o cană pe zi.

Tot in acelasi scop, însă în uz extern, puteti folosi decoctul din 50-100 g bulbi, flori şi frunze la trei-patru litri de apă. Lăsati să fiarbă 15 minute, apoi filtrați. Turnați lichidul în apa de baie (37°C). Efectuati zilnic câte o astfel de baie.

•    Împotriva scurgerilor vaginale (leucoree, candidoză etc.), folositi decoctul din 50 g plantă întreagă, bine măruntită, la doi litri de apă. Fierbeti amestecul 15 minute. Strecurati printr-un tifon curat, după ce ati lăsat vasul acoperit încă 15 minute. Faceți două-trei spălături cu irigatorul, dintre care una seara, înainte de culcare…