Merele scad colesterolul

Share

O veche zicală românească spune că „un măr la masă alungă doctorul din casă”. Nu este nimic exagerat aici, căci, într-adevăr, merele posedă virtuţi terapeutice nebănuite, fiind utile contra multor boli.

Mar

Merele sunt fructele cele mai răspândite în întreaga emisferă nordică, existând peste zece mii de varietăţi, din care pe piață sunt prezente doar vreo zece soiuri. Cele mai răspândite sunt, din păcate, şi cele mai puţin interesante pe plan nutriţional, cum este cazul merelor de tip Golden.

Principalele virtuți

Merele au proprietăţi antireumatice, contribuind la dizolvarea şi eliminarea pe cale urinară a excesului de uree şi acid uric.

De asemenea, au efect anticolesterol, tonifiant nervos şi muscular şi se constituie într-un bun dezinfectant intestinal. Conţinutul de pectină (fibră) nu permite colesterolului prezent în acizii biliari să fie absorbit prin peretele intestinal. Prin consumul a trei mere pe zi se poate obţine o scădere semnificativă a colesterolului sangvin.

Acţiunea împotriva reumatismului derivă din proprietatea fructului de a dizolva „deşeurile” rezultate din metabolismul proteinelor (uree şi acid uric). Acest efect conferă merelor şi o acţiune antialergică.

Mărul ameliorează tranzitul intestinal şi combate constipaţia. Pare să aibă şi un efect dezinfectant, deoarece are capacitatea de a stimula sinteza unei enzime antibacteriene.

În plus, protejează ansamblul mucoaselor digestive şi ameliorează secreţia gastrică. De asemenea, se constituie într-un aliment tonic pentru musculatură şi sistemul nervos, fiind indicate în dieta sportivilor şi pentru stimularea creşterii copiilor.

Mărul este considerat și un stimulent al tuturor funcţiilor hepatice, favorizând drenajul şi eliminarea toxinelor prezente în sânge.

Cum le puteți consuma?

Dacă vreţi să beneficiaţi de proprietăţile curative ale merelor, trebuie să alegeţi fructele crescute mai aproape de condiţiile naturale. Din nefericire, merele suferă enorm din cauza modului de cultură intensiv, a aplicării excesive de îngrăşăminte şi pesticide. Mai mult, merele sunt culese înainte de a ajunge la maturitate şi introduse în silozuri unde se coc forţat, prin introducerea anumitor gaze ce le schimbă compoziţia chimică.

Evident că merele crude posedă proprietăţile terapeutice menţionate. Totuşi, unele preparate pe bază de mere (dulceţuri, sucuri, jeleuri etc.), mai ales cele realizate fără adausuri de apă sau alte elemente străine, pot conserva o bună parte din elementele active ale fructelor, în special pectina…

Sucul de mere preparat în casă, fără aditivi sau conservanţi, poate fi, de asemenea, recomandat în cură.

Compoziție (la 100 grame)

Energie (kcal)    51,0
Apă (g)    85,0
Proteine (g)    0,3
Glucide disponibile (g)    11,9
Fibre alimentare (g)    2,0
Lipide (g)    0,3
Sodiu (mg)    2,0
Potasiu (mg)    120,0
Magneziu (mg)    5,0
Fosfor (mg)    11,0
Calciu (mg)    6,0
Caroten (mcg)    43,0
Vitamina C (mg)    12,0
Vitamina E (mg)    0,2
Vitamina B1 (mg)    0,04
Vitamina B2 (mg)    0,02
Vitamina B3 (mg)    0,28
Vitamina B5 (mg)    0,1
Vitamina B6 (mg)    0,05
Vitamina B9 (mcg)    14,5
Fier (mg)    0,4


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente