Mierea de Manuka – proprietăţi şi beneficii

Share

Mierea de Manuka este un tip de miere unic în lume, care este adunata şi preparata de albine din floarea arborelui de Manuka, întâlnit doar în insulele sălbatice ale Noii Zeelande şi în Australia.

Cuprins:

Mierea de ManukaMierea de Manuka a început să fie folosită datorită proprietăţilor şi beneficiilor sale de către triburile Maori, dar şi de către primii colonişti europeni, cu multe secole în urmă.

Principalele proprietăţi şi beneficii pentru mierea de Manuka

  • Luptă împotriva infecţiilor urinare şi vaginale;
  • Combate infecţiile respiratorii;
  • Previne infecţiile cutanate sau le tratează;
  • Tratează ulcerele;
  • Curariseşte afecţiunile buco-dentare, inflamaţiile gingivale;
  • Tratează abcesele, băşicile, herpesul;
  • Proprietate antibacteriană;
  • Antivirală;
  • Antifungică;
  • Antiseptică;
  • Antiinflamatorie, diminuând rapid durerea şi inflamaţia;
  • Expectorantă;
  • Poate facilita simptomele alergice, chiar şi alergia la polen sau pe cea provocată de blana de animale, uşurează şi simptomele dermatitelor;
  • În uz extern se pune pe gingiile inflamate, herpes, micoze, negi, înţepături de insecte, mici arsuri;
  • Este un tonic circulator al sistemului imunitar;
  • Combate sinuzita, durerile de gât;
  • Îmbunătăţeşte circulaţia sangvină;
  • Prezintă proprietăţi antioxidante, ce protejează corpul de radicalii liberi, care sunt responsabili de o serie de probleme de sănătate, de anumite boli neurologice precum Alzheimer, Parkinson, deteriorarea celulelor şi îmbătrânirea rapidă a acestora.
  • Prezintă o acţiune excepţională asupra rănilor, cicatricilor, arsurilor.

Proprietăţile unice ale acestei mieri i-au minunat şi pe cercetători, mai ales datorită luptei contra bacteriilor care au început să fie din ce mai rezistente la antibiotice. Prezintă o acţiune mai eficientă de 50 de ori decât antibioticele din farmacii.

Absolut toate tipurile de miere luptă împotriva daunelor cauzate de bacterii, unele chiar stimulează producerea celulelor, reparând astfel ţesuturile afectate de infecţii.

Microorganismele împotriva cărora acţionează mierea de Manuka

  1. Escherichia coli
  2. Helicobacter pylori
  3. Pseudomonas aeruginosa
  4. Salmonella typhimurium
  5. Staphylococcus aureus (stafilococul auriu – acţiune deosebit de puternică asupra acestei bacterii).
  6. Streptococcus faecalis
  7. Streptococcus pyogenes

Componentele mierii de Manuka

  • Substanţa activă din mierea de Manuka este peroxidul de oxigen, un antiseptic foarte eficace, întâlnit în proporţii colosale, comparativ cu celelelalte tipuri de miere.
  • Dehidroxiacetona este un compus care îi dă această putere vindecătoare.
  • Principalul component este metilglioxalul, întâlnit în cantităţi foarte mari, acesta rezultând din conversia dihidroxiacetonei.

Printre produsele ce conţin miere de Manuka regăsim: gelurile antibacteriene pentru răni, dropsurile de gât, cremele hidratante cu miere antibacteriană, balsamuri de buze, dar şi miere la borcan.

Printre secretele pe care le deţine este faptul că aceasta poate fi conservată şi îşi păstrează proprietăţile ani întregi.

Eventuale reacţii adverse ale mierii de Manuka:

  • Posibile interacţiuni cu anumite medicamente chimioterapice;
  • Risc de mărire a concentraţiei de glucoză din sânge;
  • Reacţii alergice, mai ales la persoanele ce sunt alergice la înţepăturile de albine.

În ceea ce priveşte examenul organoleptic, putem spune că este o miere delicioasă, cu un gust puternic aromat şi caramelizat, densă, având o nuanță de portocaliu închis.

Cu toate că are un preţ cam ridicat, este bine ca mierea de Manuka să se afle în cămara dumneavoastră şi să o utilizaţi la nevoie, mai ales datorită acestor proprietăţi şi beneficii deţinute…

Mierea de Manuka poate fi administrată de două-trei ori pe zi, câte o linguriță. Poate fi adăugată în ceai sau cafea, dar acestea să nu fie fierbinţi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news