Podbalul vindecă afecțiunile pulmonare

310

Podbalul este o plantă specifică malurilor înalte, şanţurilor, solurilor umede, argiloase, unde se instalează după săpături recente, prăbuşiri de teren ori eroziuni.

Podbalul vindecă afecțiunile pulmonare

Înfloreşte primăvara devreme, odată cu ghiocelul, şi se recunoaște uşor după florile galbene, asemănătoare cu cele ale păpădiei.

În scop medicinal se întrebuinţează frunzele şi, mai rar, florile. Primele conţin substanţe importante, cum ar fi mucilagii, tanin şi un principiu amar, ce le conferă proprietăţi emoliente, secretolitice şi antispastice. Sunt indicate in special în afecţiunile pulmonare cronice, în emfizemul pulmonar cronic şi în silicoză, astm, bronşită etc. De asemenea, stimulează eliminarea bilei şi au efect diuretic, de aceea se recomandă în dischinezii biliare însoţite de tulburări dispeptice şi ca tonic aperitiv.

Împotriva tusei, astmului bronşic şi afecţiunilor pulmonare, dar şi în caz de dischinezii biliare, preparați o infuzie din una sau două lingurițe de flori şi frunze uscate şi mărunțite la o cană cu apă clocotită. Lăsați vasul acoperit circa 15 minute, apoi strecurați. Beți câte două sau trei căni de ceai pe zi.

Pentru tratarea emfizemului pulmonar şi silicozei, folosiți infuzia din 10 g flori şi frunze peste care turnați 500 ml apă clocotită. Lăsați vasul acoperit 15-20 de minute, apoi strecurați. Îndulciți cu miere de tei sau de flori de munte. Beți două căni pe zi, una dimineața şi alta seara, înainte de culcare.

Pentru ameliorarea crizelor de astm, folosiți frunzele uscate, tăiate mărunt, în loc de tutun.

În uz extern, în tratarea plăgilor, ulcerațillor şi erupțiilor tegumentare este eficient decoctul din două sau trei linguri de frunze zdrobite la o cană cu apă.

Fierbeți timp de zece minute, apoi lăsați vasul acoperit alte 20 de minute. Strecurați. Spălați locurile afectate cu acest ceai, călduț sau rece, folosindu-vă de un tampon de vată…

Pentru tratarea laringitelor, traheitelor, dispepsiilor, folosiți infuzia din două sau trei linguri de flori şi frunze uscate şi mărunțite peste care turnați o cană cu apă clocotită. Acoperiți vasul, pentru ca planta să se infuzeze, iar după 15 minute strecurați. Beți întreaga cantitate pe parcursul unei zile, în mai multe reprize.

loading...
Articolul precedentScăpați rapid de faringite
Articolul următorSufleu de pui

Articol realizat de:

Elena Yvette este una dintre cele mai pasionate blogerițe, îi place să abordeze diferite subiecte, cum ar fi ultimele tendințe în materie de modă, cele mai noi știri mondene și multe altele. Descoperiți și voi viziunea unui blogger de calitate!