Totul despre turmeric: caracteristici si utilizari

Share

Aflati totul despre turmeric si beneficiile pe care acesta le poate aduce organismului cand este consumat in proportiile adecvate, care este rolul sau in prevenirea, incetinirea sau chiar stoparea multor afectiuni sau boli si cum puteti sa il integrati in alimentatia sanatoasa de zi cu zi.

Totul despre turmeric: caracteristici si utilizari

Descoperiti totul despre turmeric in cele ce urmeaza, pentru a vedea care sunt motivele pentru care este atat de apreciat in intreaga lume, atat drept condiment in mancaruri, cat si precum supliment alimentar.

Caracteristici

Turmericul este cunoscut si sub numele de sofran indian, deoarece provine din estul Indiei. Este o planta inrudita cu ghimbirul, iar din radacina sa se extrage curcumina, o pulbere extrem de apreciata cu gust piperat-amarui care se consuma sub forma de condiment in meniurile cu specific asiatic. Radacina turmericului este folosita insa si in scop medical, deoarece este bogata in antioxidanti, uleiuri volatile, saruri minerale, peptide si polizaharide.

Actiuni terapeutice

Daca doriti sa aflati totul despre turmeric, trebuie sa stiti care sunt actiunile sale terapeutice. Curcumina pe care o contine turmericul este o substanta fitonutrienta cunoscuta pentru proprietatile sale extraordinare ce lupta impotriva raspandirii celulelor canceroase si stopeaza sinteza proteinelor care formeaza tumorile. Astfel, ajuta organismul sa previna si sa lupte impotriva anumitor tipuri de cancer. Studiile arata ca in tarile unde turmericul este consumat frecvent, aparitia acelor tipuri de cancer este redusa cu pana la 10%.

Turmericul este cel mai puternic antioxidant natural, apara organismul de bacterii si lupta impotriva efectelor radicalilor liberi care deterioreaza sau distrug celulele. Proprietatile sale in detoxifiere promoveaza digestia sanatoasa si ajuta in mentinerea controlului greutatii. Datorita efectelor sale antiinflamatorii, este de folos in artrita, osteoartrita si artrtita reumatoida. Studiile au aratat progrese si in cazurile de scleroza multipla.

Pentru a putea sti totul despre turmeric, trebuie sa aflati si ca de multe ori este folosit ca supliment pentru ameliorarea tulburarilor digestive, pentru a reduce flatulatia si balonarea. Reduce nivelul zaharului in sange, de aceea este benefic si diabeticilor. In combinatie cu alte alimente, se sporesc capacitatile de vindecare (de exemplu, in combinatie cu conopida, ajuta contra cancerului la prostata, iar asociat cu ceapa, foloseste impotriva cancerului de colon). In unele cazuri, turmericul reduce riscul de leucemie la copii.

Turmericul ajuta organismul sa se protejeze contra bolilor provocate de iradiere si toxicitate cu metale grele. Este de folos in prevenirea si stoparea bolii Alzheimer, dar si in tulburarile circulatorii, hematoame, luxatii, contuzii, febra musculara, icter, hemoragii, boala Crohn, artrita reumatoida, infectii respiratorii, cancer, afectiuni reumatismale si in alte afectiuni.

Alte beneficii ale turmericului: are actiune coleretica, antimutagenica, hemostatica, antivirala, colagoga, cicatrizanta, ajuta in vascularizare, previne infarctul, ajuta in purificarea sangelui, scade nivelul colesterolului, reduce tumefactia.

Utilizari:

• Se pot prepara si multe remedii naturiste pe baza de turmeric, de exemplu:
– pentru raceala si iritatii ale gatului: jumatate de lingurita pulbere de curcuma amestecata in 30 ml lapte; se consuma de doua ori pe zi;
– pentru tuse: o lingurita de miere de albine cu putina pulbere de turmeric, de trei-patru ori pe zi;
– pentru intarirea imunitatii: infuzie de turmeric, ghimbir si zeama de lamaie; aceasta infuzie amelioreaza durerile menstruale, daca este bauta zilnic incepand cu o saptamana inainte de menstruatie;
– pentru astm: preparati o pasta din miere veche de peste un an cu pulbere de turmeric si tineti sub limba cate cinci-zece minute o lingurita din acest amestec, dupa care il inghititi.

• Pudra de turmeric se poate pune in sosuri, supe, preparate din legume, salate si in multe dintre perparatele cu specific asiatic (este ingredientul principal in curry). Doza recomandata este de 1/4 lingurita de turmeric consumata zilnic. Curcumina se asociaza cu piperul negru, pentru a fi mai absorbita si asimilata mai lent. Curcumina continuta de turmeric este folosita deseori pentru colorarea in galben a unor tipuri de branzeturi, unt si mustar.

• Exista diferite medicamente si tincturi care au in compozitie turmericul sau curcumina, iar acestea se iau conform prospectului sau in functie de indicatiile medicului…

De retinut!
Se recomanda sa cereti sfatul medicului inainte de a urma un tratament naturist pe baza de turmeric, deoarece pot aparea arsuri la stomac sau poate intra in contradictie cu alte medicamente. Persoanele care au ulcer si cele care iau anticoagulante nu trebuie sa consume turmeric.

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente