Home / SANATATE / MEDICINA NATURISTA / Tratamente naturiste împotriva alergiilor

Tratamente naturiste împotriva alergiilor

Strănutaţi, nasul vă curge în permanenţă, ochii vă ustură si sunt tot timpul înlăcrimati?

Tratamente naturiste împotriva alergiilor

Acestea nu sunt decât câteva dintre simptomele pe care persoanele alergice le manifestă imediat ce arborii, iarba si florile încep să-si împrăstie polenul, marcând începutul sezonului alergiilor… Aflati ce puteti face pentru ca alergiile sezoniere să nu vă transforme viaţa intr-un cosmar.

Cei mai multi dintre noi văd în schimbarea anotimpurilor un prilej de bucurie, anticipând zilele însorite de vară şi concediile mult aşteptate. Dar pentru milioane de copii şi adulti este vremea când reacțiile lor alergice se agravează simtitor.

Există o mare varietate de simptome care trebuie să ne facă să ne gândim la o alergie: mâncărimi la nivelul ochilor care lăcrimează abundent şi se înroşesc, nasul înfundat sau care curge, strănut, dificultăti la respiratie, scăderea generală a energiei, dureri de cap, iritabilitate şi disfunctii ale sistemului imunitar.

Din fericire, există multe remedii naturale a căror actiune a fost nu numai validată ştiintific, dar care, de-a lungul practicii clinice, s-au dovedit a fi general nevătămătoare. O serie de tratamente de acest gen au dovedit că sunt capabile să stopeze alergiile moderate şi să regleze în acelaşi timp imunitatea organismului. Chiar şi atunci când este vorba de alergii mai severe, metodele de prevenire, ca terapiile naturale, vă pot fi într-o anumită măsură de folos, ajutând la reducerea medicatiei clasice şi, prin aceasta, micşorând riscul efectelor secundare nedorite.

Fitoterapia – Remedii sigure pentru tratamentul alergiei la polen

O serie de plante au fost atestate clinic ca fiind utile in reglarea sistemului imunitar şi îmbunătătirea stării de sănătate:

Echinacea (Echinacea purpurea) are proprietăti antibacteriene, antivirale şi imunostimulatoare, fiind eficientă împotriva infectiilor bacteriene şi virale, afectiunilor inflamatorii, inclusiv reactiilor alergice. Stimulează transpiratia, purifică sângele şi sistemul limfatic. Este cea mai bine studiată plantă pentru efectul ei imunostimulator.

Ginseng siberian (Panax ginseng) — de asemenea o plantă remarcabilă, ajută atât în combaterea reactiei alergice, cât şi a stresului care o însoteşte. Această plantă este considerată „adaptogenă”, ceea ce înseamnă că produce un efect de adaptare sau normalizare a functiilor organismului. Ginsengul este utilizat pentru o varietate foarte mare de afectiuni, având proprietatea de a regla sistemul imunitar şi de a actiona ca tonic general al organismului, atunci când este utilizat în mod regulat.

Brustur dulce (Petasites hybridus). Studiile de ultimă oră asupra acestei plante au stârnit un val de rumori în lumea medicală, când s-au constatat rezultate impresionante în testele clinice. Unul dintre acestea, realizat de cercetătorii elvetieni a arătat că brusturele dulce este la fel de eficient în tratarea febrei fânului ca unul dintre cele mai populare medicamente antialergice, fără a avea aceleaşi consecinte negative, în special starea de somnolentă specifică antihistaminicelor de sinteză. Un al doilea studiu, britanic, a dus la recunoaşterea oficială a eficientei acestei plante în tratamentul alergiei la iarbă.