Home / SANATATE / MEDICINA NATURISTA / Tratamente naturiste pentru problemele digestive

Tratamente naturiste pentru problemele digestive

Toate remediile naturiste pe care le vom prezentam în continuare pot aduce beneficii importante activităţii digestive, factorii perturbatori (alimentari, climaterici, psihologici) fiind mai intenşi acum.

Tratamente naturiste pentru problemele digestive

Cum se administrează:

La nevoie: dacă aveţi de-a face cu un simptom pasager şi nu prea intens. De exemplu, dacă procesul de digerare a unor alimente mai grele se desfăşoară deficitar şi vă creează crampe sau aerofagie, urmaţi, timp de trei-patru zile, un tratament cu decoct sau infuzie dintr-o plantă cu efect carminativ.

În cure: dacă vreţi să vă purificaţi organismul, să amelioraţi un sindrom cronic, urmaţi tratament cu gelule, minimum trei săptămâni consecutiv.

Ceaiurile sunt preparate tradiţionale fitoterapeutice. Sub această formă, plantele îşi eliberează în apa caldă o mică parte din principiile active şi, de asemenea, ajută la hidratarea organismului.

Gelulele sunt foarte uşor de utilizat şi dau rezultate mai rapid. Conţin doze mai mari de substanţe benefice, căci au la bază extracte concentrate. De pildă, gelulele cu pulbere de brusture corespund unei infuzii obţinute dintr-un kilogram de rădăcină proaspătă.

DE REŢINUT. Posologia gelulelor este dată cu titlu orientativ. Respectaţi recomandările din prospectele sau de pe ambalajele produselor de gen.

Angelică

Rol principal: favorizează eliminarea bilei in duoden.

Ceai: se prepară dintr-o lingură de rădăcină tocată la 250 ml apă. Se fierbe amestecul cinci minute, apoi se strecoară. Se beau două ceşti de decoct pe zi, după mese.

Gelule: se iau câte trei pe zi, în timpul meselor.

Plus: previne instalarea aerofagiei, a balonărilor şi are efect tonic.

Anghinare

Rol principal: cea mai importantă substanţă activă pe care o conţine, cinarina, stimulează secreţia de fiere (planta nu se recomandă mamelor care alăptează).

Ceai: se prepară dintr-o lingură de frunze mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe amestecul două minute, apoi se strecoară. Se bea o ceaşcă de decoct înainte de masa de prânz.

Gelule: se iau câte trei pe zi, una înainte de fiecare masă.

În plus: previne balonarea şi aerofagia, este depurativă şi diuretică, niște calități datorate bogăţiei în săruri de potasiu.

Armurariu

Rol principal: bogată în silimarină, complex hepatoprotector, această plantă facilitează scurgerea bilei în duoden.

Ceai: se prepară dintr-o lingură de frunze mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe amestecul două minute, apoi se strecoară. Se bea câte o ceaşcă de decoct după fiecare masă.

Gelule: se iau câte trei pe zi, una în timpul fiecărei mese.

În plus: asociat cu fumăriţă, armurariul asigură un bun drenaj hepatic, stimulează apetitul alimentar şi facilitează tranzitul intestinal.

Busuioc

Rol principal: este antispasmodic, contribuie la uşurarea digestiei.

Ceai se prepară dintr-o linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se lasă în vasul acoperit zece minute, apoi se strecoară. Se bea câte o ceaşcă de infuzie după fiecare masă.

Gelule: se iau trei pe zi, una timpul fiecărei mese.

În plus: grăbeşte expulzarea gazelor intestinale.

Chimen

Rol principal: stimulează digestia.

Ceai: se prepară dintr-o linguriţă de seminţe la 250 ml apă. Se fierbe amestecul două minute, apoi se strecoară. Se bea câte o ceaşcă de decoct înainte de fiecare masă (sau la o oră după).

Gelule: se iau trei pe zi, una în timpul fiecărei mese.

În plus: atenuează arsurile epigastrice şi reduce balonarea, este antispasmodic.

Coacăz

Rol principal: stimulează eliminarea toxinelor şi a acidului uric.

Ceai: se prepară dintr-o lingură de frunze la 250 ml apă. Se fierbe amestecul două minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei ceşti de decoct pe zi.

Gelule: se iau trei pe zi, în timpul meselor.

În plus: coacăzul este reputat pentru calitatea de a calma durerile provocate de artroză.

Cruşin

Rol principal: are efect laxativ, fiind eficace în caz de constipaţie ocazională (nu urmaţi tratamentul mai mult de zece zile consecutiv, planta nu se recomandă femeilor care alăptează).

Ceai: se prepară dintr-o linguriţă de pulbere de scoarţă la 250 ml apă. Se fierbe amestecul două minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate seara, înainte de culcare.

Gelule: se iau două pe zi, in timpul meselor.

Fenicul

Rol principal: bogat în anethol (50%), stimulează funcţia gastrică.

Ceai: se prepară dintr-o linguriţă de seminţe la 250 ml apă. Se fierbe amestecul două minute, apoi se strecoară. Se bea câte o ceaşcă de decoct înainte de fiecare masă (sau la o oră după).

Gelule: Se iau trei pe zi, una înainte de fiecare masă.

În plus: previne aerofagia şi calmează simptomele colitelor şi gastritelor.

Gălbenele

Rol principal: acţionează ca un excelent calmant şi cicatrizant al mucoasei stomacale, calmează pirozisul.

Ceai: se prepară dintr-o linguriţă de flori la 250 ml apă clocotită. Se lasă în vasul acoperit zece minute, apoi se strecoară. Se beau două căni pe zi, prima înainte de prânz, cea de-a doua între prânz şi cină.

In

Rol principal: accelerează tranzitul intestinal, datorită bogăţiei de fibre şi uleiuri polinesaturate (46%).

În plus: acizii Omega-3 şi Omega-6 fac din seminţele de in un excelent aliment dietetic.

Nalbă

Rol principal: prin conţinutul mare de mucilagii, are un efect laxativ uşor.

Ceai: se prepară dintr-o lingură de frunze la 250 ml apă. Se fierbe amestecul două minute, apoi se strecoară. Se beau una-două ceşti de decoct pe zi, dintre care una înainte de culcare.

Gelule: se iau trei pe zi, una înainte de fiecare masă.

În plus: are efect antitusiv şi antiinflamator.

Oregano

Rol principal: este un decongestiv reputat, recomandat pentru stomacurile leneşe.

Ceai: se prepară dintr-o lingură de flori la 250 ml apă. Se fierbe amestecul două minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei ceşti de decoct pe zi, după mese.

În plus: combate aerofagia, este un bun calmant pentru tuse.

Ortosiphon

Rol principal: este un diuretic puternic, stimulând eliminarea ureei şi a acidului uric.

Gelule: se iau două pe zi, dimineaţa şi la prânz, în timpul meselor.

În plus: facilitează eliminarea bilei.

Păpădie

Rol principal: contribuie din plin la eliminarea toxinelor din organism.

Ceai: se prepară dintr-o linguriţă de rădăcini la 250 ml apă. Se fierbe amestecul două minute, apoi se strecoară. Se beau trei ceşti de decoct pe zi, înainte de mese.

Gelule: se iau două pe zi, dimineaţa şi la prânz, în timpul meselor.

În plus: stimulează funcţia hepatică.

Plop

Rol principal: conţine substanţe cu efect cliuretic-depurativ.

Ceai: se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe amestecul trei minute, apoi se strecoară. Se beau două-trei ceşti de decoct pe zi, dintre care prima în zori, pe stomacul gol.

Gelule: se iau două pe zi, în timpul meselor.

În plus: calmează durerile reumatismale şi pe cele provocate de gută, previne formarea calculilor renali.

Rostopască

Rol principal: flavonoidele activează secreţia bilei.

Ceai: se prepară dintr-o lingură de frunze uscate mărunţite la 250 ml apă. Se fierbe amestecul două minute, apoi se strecoară. Se beau două ceşti de decoct pe zi, înainte de mese.

Gelule: se iau trei pe zi, una înainte de fiecare masă.

În plus: este diuretică şi depurativă, calmează durerile intestinale şi veziculare…

Loading..