Vinetele – recomandate reumaticilor

Share

În aceeaşi familie cu vinetele se găsesc roşiile, cartofii, ardeiul si altele. Planta este originară din India, unde creşte necultivată. S-a răspândit în Europa, în special în bazinul Mării Mediterane, unde intră în componenţa multor preparate culinare. La noi este cultivată de circa trei secole, în special în sudul şi în vestul ţării. Există mai multe varietăţi de formă şi culoare: rotunde, lunguieţe, albe, purpurii, negre şi, bineînţeles, vinete!

vinete

Principalele virtuți

Vinetele posedă remarcabile proprietăți diuretice şi laxative. De asemenea, acţionează benefic în tratamentul reumatismului şi gutei.

Dacă ar fi să ne ghidăm doar după o analiză clasică a compoziţiei legumei, aceasta nu ar avea de ce să ne capteze interesul: puţine calorii însoţesc un ansamblu de elemente nutritive într-o formulă echilibrată, dar sunt dozate cu prea multă zgârcenie.

Lăsând însă la o parte faptul că astfel de analize pot da rezultate foarte diferite (de exemplu, valoarea energetică pentru 100 g variază între 18 şi 29 kcal), se pare că nu componentele nutritive le conferă calităţi terapeutice, ci sinergia ansamblului sau a anumitor substanţe care nu apar în studii și care indică vinetele în tratarea afecţiunilor digestive (la nivelul stomacului, ficatului, pancreasului şi intestinelor), hormonale (cum ar fi diabetul), cardiovasculare, renale (oliprie), dar şi în reumatism sau gută.

Frunzele vinetelor sunt, de asemenea, utilizate sub formă de cataplasme, pentru tratamentul abceselor, arsurilor, hemoroizilor etc.

Cum le puteți consuma:

Exemplarele tinere, neapărat coapte (cele verzi conţin solanină, fiind toxice), pot constitui ingredientele unei salate de crudităţi, alături de ardei, dovlecei, castraveţi si altele.

Gătite, vinetele nu mai au acelaşi interes terapeutic precum cele coapte. Se pretează însă la un mare număr de reţete culinare (musaca, salate, ghiveci, vinete umplute etc.), toate caracterizate printr-un gust deosebit…

Compoziție (la 100 grame)

Energie (kcal)    18,0
Apa (g)    93,3
Proteine (g)    1,0
Glucide disponibile (g)    3,2
Fibre alimentare (g)    1,0
Lipide (g)    0,2
AG polinesaturați (g)
Sodiu (mg)    3,0
Potasiu (mg)    210,0
Magneziu (mg)    15,0
Fosfor (mg)    18,0
Calciu (mg)    8,0
Caroten (mcg)    26,0
Vitamina C (mg)    1,5
Vitamina E (mg)    0,03
Vitamina B1 (mg)    0,06
Vitamina B2 (mg)    0,03
Vitamina B3 (mg)    0,6
Vitamina B5 (mg)    0,08
Vitamina B6 (mg)    0,08
Vitamina B9 (mcg)    14,0
Fier (mg)    0,3


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente