Vitamina B12: cel mai important nutrient

262

Este foarte important de stiut daca primesti suficienta vitamina B12. Dar, cel mai probabil, nici nu te gandesti la aceasta vitamina. Te gandesti sa primesti aportul necesar de vitamina C, de lycopen, de beta-caroten, dar nu te gandestisi la vitamina B12. O explicatie ar fi: lipsa vitaminei B12 poate limita abilitatea de a gandi clar. Deci, poate nu te gandesti la aceasta vitamina pentru ca nu poti.

Vitamina B12: cel mai important nutrient

Ca toate vitaminele, B12 este un compus organic facut din carboni, care sunt esentiali pentru functionarea metabolismului si pentru sanatate. De asemenea, B12 joaca roluri importante in metabolismul nostru.

Iata cateva beneficii pe care le aduce Vitamina B12 sanatatii:

1.    Vitamina B12 este esentiala pentru producerea de celule rosii; o deficienta de celule rosii duce la un fel de anemie.

2.    B12 este necesara pentru buna functionare a celulelor nervoase si pentru fabricarea mielinei, materialul care inconjoara celulele nervoase si accelereaza transmisia neuronala.

3.    Vitamina B12 este necesara pentru replicarea ADN-ului

Fiecare dintre aceste beneficii este important, dar punctul al treilea este mai deosebit. Cand ai deficienta de B12, ADN-ul nu poate genera altul nou. Concluzia este ca deficienta de B12 duce la imbatranire prematura.

Manifestari ale unei deficiente de vitamina B12

Unele manifestari ale deficientei de vitamina B12 includ: slabiciune, amortire, oboseala, ameteala, umflarea si iritarea limbii, iritabilitate. Poate aparea si anemia. Un aport mare de acid folic poate compensa deficienta de B12 si poate preveni anemia.

Cea mai serioasa problema ce apare in cazul unei deficiente de vitamina B12 este proasta functionare a celulelor nervoase. O deficienta avansata de vitamina B12 poate duce la o dementa severa si chiar la Alzheimer. In general, dementa provocata de deficienta de B12 poate fi reversibila cu un supliment. Acidul folic poate preveni anemia provocata de deficienta de B12, dar nu si dementa.

Vitamina B12 se gaseste in produse animale, asa ca vegetarienii sunt mai vulnerabili la deficienta de B12. Cea mai importanta cauza a deficientei de B12 are legatura cu modul unic in care e asimilat acest nutrient. Pentru a ajunge in sange, B12 trebuie sa fie insotita de o proteina numita factorul intrinsec produs de celulele stomacului. Multe afectiuni ale stomacului (precum gastrita, comuna dupa 50 ani) pot afecta producerea factorului intrinsec. Aceasta afectiune se numeste anemia pernicioasa. Medicamentele care pot afecta stomacul (precum aspirina, antiacizii sau inhibitorii de protoni) pot afecta si producerea factorului intrinsec. Astfel apare deficienta de B12.

Si medicamentele folosite in diabet pot afecta producerea factorului intrinsec.
Deficienta aparuta din cauza unui consum neadecvat de mancaruri si suplimente cu B12 poate fi vindecata cu suplimente orale. Dar anemia pernicioasa nu poate fi tratata in acest fel, pentru ca lipsa factorului intrinsec impiedica asimilarea nutrientului.

Tratamentul potrivit in acest caz este cel cu injectii cu B12. In unele cazuri, mutatii genetice pot limita abilitatea de metabolizare a B12. In aceasta situatie, trebuie sa iei forma activa numita methylcobalamin si nu pe cea mai comuna, numita cyanocobalamin…

Profesionistii sunt invatati sa caute semne si simptome ale unei astfel de deficiente mai ales la pacientii care au peste 50 ani. Daca esti ingrijorata de posibilitatea de a avea o deficienta de B12, este necesar sa mergi la un consult medical.

Save