Home / SANATATE / MEDICINA NATURISTA / Zmeura, benefică în caz de dermatoze

Zmeura, benefică în caz de dermatoze

Siropul de zmeură este folosit în scop terapeutic, mai ales în combaterea stărilor febrile, din timpuri străvechi, fiind semnalat în lucrările primilor naturalisti latini.

Zmeura

Arbustul poate fi întâlnit în stare sălbatică la liziera pădurilor, în luminişuri, pe marginea fâneţelor, dar se şi cultivă în unele zone.

Principalele virtuți

Fructele sunt recomandate pentru proprietăţile lor sudorifice şi depurative.

Zmeura este un fruct tonic, excelent în caz de astenii fizice şi intelectuale.

Diuretic, laxativ şi sudorific, fructul ameliorează ansamblul proceselor de eliminare, favorizând o bună curăţare a organismului de reziduuri şi toxine. Această dezintoxicare organică se reflectă şi la nivelul pielii. De altfel, consumul zmeurei este indicat în tratamentul diverselor forme de dermatoză.

Prin efectul diuretic, permite drenajul ureei şi acidului uric, fiind utilă în tratamentul reumatismului şi gutei. Se mai utilizează pentru ameliorarea secreţiilor stomacului şi întărirea potenţialului digestiv.

Frunzele de zmeur au proprietăţi asemănătoare cu ale fructelor (în special diuretice şi laxative) şi acţionează asupra sistemului genital feminin, ameliorand menstruaţia (emenagoge), şi a celui masculin (în afecţiunile prostatei).

Cum o puteți consuma:

Zmeura este mai ales întâlnită în prăjituri sau dulceturi. Însă, se recomandă a fi consumată ca atare, în stare naturală, când calităţile sale nutriţionale nu sunt alterate, iar gustul, eliberat de încărcătura suplimentară de zahăr, este mai rafinat. Cu toate acestea, se impune adăugarea de zahăr la preparatele cu zmeură, din cauza acidităţii fructelor, care tinde să se accentueze prin prelucrarea lor termică.

Remedii

•    Un remediu deosebit în tratarea tenurilor grase constituie următoarea cremă pe bază de fructe proaspete. Spălați două lingurite de zmeură, apoi zdrobiți-le cu o furculiță. Adăugați o linguriță de cremă de față obisnuiță si un strop de suc de lămâie. Întindeți preparatul pe tenul curățat în prealabil şi lăsati-l să acționeze 20 de minute. Clătiți-vă la final cu apă căldută.

•    Pentru tratarea tusei, bronşitei şi răcelitor în general folosiți infuzia din o lingurită de frunze uscate şi bine mărunțite peste care turnați 250 ml apă clocotită. Acoperiți vasul pentru 15-20 de minute, apoi strecurați. Îndulciți cealul cu miere şi beți 2-3 căni pe zi.

•    Infuzia din două linguri de frunze la o cană cu apă clocotită se recomandă, în uz extern, în caz de conjunctivită, nevralgii dentare, răni şi eruptii tegumentare, sub formă de băi locale, cataplasme şi gargarisme.