Zmeura, benefică în caz de dermatoze

Share

Siropul de zmeură este folosit în scop terapeutic, mai ales în combaterea stărilor febrile, din timpuri străvechi, fiind semnalat în lucrările primilor naturaliști latini.

Zmeura

Arbustul poate fi întâlnit în stare sălbatică la liziera pădurilor, în luminișuri, pe marginea fânețelor, dar se şi cultivă în unele zone.

Principalele virtuți

Fructele se recomandă pentru proprietățile lor sudorifice şi depurative.

Zmeura este un fruct tonic, excelent în caz de astenii fizice și intelectuale.

Diuretic, laxativ şi sudorific, fructul ameliorează ansamblul proceselor de eliminare, favorizând o bună curățare a organismului de reziduuri şi toxine. Această detoxifiere organică se reflectă şi la nivelul pielii. De altfel, consumul zmeurei este indicat în tratamentul diverselor forme de dermatoză.

Prin efectul diuretic, permite drenajul ureei şi acidului uric, fiind utilă în tratamentul reumatismului şi gutei. Se mai utilizează pentru ameliorarea secrețiilor stomacului şi întărirea potenţialului digestiv.

Frunzele de zmeur au proprietăți asemănătoare cu ale fructelor (în special diuretice şi laxative) şi acționează asupra sistemului genital feminin, ameliorând menstruația (emenagoge), şi a celui masculin (în afecțiunile prostatei).

Cum o puteți consuma

Zmeura este mai ales întâlnită în prăjituri sau dulcețuri. Însă, se recomandă a fi consumată ca atare, în stare naturală, când calitățile sale nutriționale nu sunt alterate, iar gustul, eliberat de încărcătura suplimentară de zahăr, este mai rafinat. Cu toate acestea, se impune adăugarea zahărului la preparatele cu zmeură, din cauza acidității fructelor, care tinde să se accentueze prin prelucrarea lor termică.

Remedii

•    Un remediu deosebit în tratarea tenurilor grase constituie următoarea cremă pe bază de fructe proaspete. Spălați două lingurițe de zmeură, apoi zdrobiți-le cu o furculiță. Adăugați o linguriță de cremă de față obișnuită și un strop de suc de lămâie. Întindeți preparatul pe tenul curățat în prealabil şi lăsați-l să acționeze 20 de minute. Clătiți-vă la final cu apă călduță.

•    Pentru tratarea tusei, bronșitei şi răcelilor în general folosiți infuzia din o linguriță de frunze uscate şi bine mărunțite, peste care turnați 250 ml apă clocotită. Acoperiți vasul pentru 15-20 de minute, apoi strecurați. Îndulciți ceaiul cu miere şi beți două sau trei căni pe zi…

•    Infuzia din două linguri de frunze la o cană cu apă clocotită se recomandă, în uz extern, în caz de conjunctivită, nevralgii dentare, răni şi erupții tegumentare, sub formă de băi locale, cataplasme şi gargarisme.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente