10 alimente care cresc imunitatea

Share

Aceste alimente care cresc imunitatea sunt foarte importante, mai ales in sezonul rece, cand organismul este expus răcelilor și gripei.

10 alimente care cresc imunitatea

1. Kefirul, iaurtul sau brânza de vaci sunt printre cele mai importante alimente care cresc imunitatea

Sunt alimente care cresc imunitatea ce conţin microorganisme probiotice (culturi vii de bacterii ce trăiesc in sistemul nostru digestiv). Dintre acestea, speciile de Lactoba­cillus şi Bifidobacteriile cresc numărul şi activitatea limfocitelor, cresc răspunsul imun prin anticorpi şi producţia de interferon gamma. Putem consuma zilnic aceste alimente care cresc imunitatea, in cantitate maximă de 500 g per total.

2. Ovăz şi orz

Aceste cereale sunt bogate în betaglucan, un tip de fibre cu niște capacităţi antimicrobiene şi antioxidante mai puternice decât echinaceea, și se numără printre cele mai bune alimente care cresc imunitatea. Ele mai conţin seleniu şi vitamine din grupul B, cu un puternic efect antioxidant si cresc imunitatea. Se pot consuma zilnic, aproximativ 50 grame/zi.

3. Usturoi

Conţine alicină, substanţă cu un puternic efect antimicrobian, hipoglicemiant şi hipolipemiant. Se recomandă consumul zilnic a doi căţei de usturoi.

4. Ceai negru şi verde

Ceaiul este bogat în l-theanină, aminoacid ce pare să stimuleze activitatea limfocitelor T. Se pot consuma mai multe ceşcuţe de ceai pe zi (cel mult cinci).

5. Supă de pui

Este bogată în aminoacidul cisteină, ce se eliberează din carnea de pui în timpul gătitului, şi ajută la fluidificarea secreţiilor bronşice, mecanism susţinut şi de sarea din supă. Puteţi consuma 300 ml supă de pui zilnic, în perioadele reci.

6. Fructe de mare şi peşte gras

Fructele de mare, bogate in seleniu, stimulează celulele albe să producă citokine, substanţe cu puternic rol antimicrobian. Peştele gras (somon, macrou, hering) este bogat in acizi graşi omega-3, ce reduc inflamaţia şi cresc fluxul de aer din plămâni. Aceste alimente care cresc imunitatea se pot consuma de două ori pe săptămână.

7. Carne de vită

Aceasta este bogată în zinc, microelement cu importanţă in maturarea enzimatică a celulelor albe. S-a observat că o deficienţă uşoară de zinc poate creşte riscul de infecţie. Se pot consuma 100 g de patru ori pe săptămână. Dacă nu o puteţi include in meniu, medicul o poate înlocui cu carne roşie sau de pui, lactate sau ouă.

8. Cartofi dulci, dovleac sau morcovi

Sunt alimente bogate in beta caroten, cu rol antioxidant important la nivelul pielii. Puteţi consuma zilnic 200 g.

9. Ciuperci

Acestea cresc numărul şi activitatea celulelor albe. Pot fi consumate zilnic, in special ciupercile Shiitake, Maitake şi Reishi, 200 g…

10. Ardei gras, pătrunjel, broccoli şi citrice

Sunt alimente care cresc imunitatea si sunt bogate in vitamina C cu un puternic rol antioxidant, stimulator in producţia de interferon şi de colagen. Se recomandă ca aceste alimente care cresc imunitatea să fie consumate concomitent, in proporţii variate, în funcţie de vârstă şi anotimp.

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente