Adevarul despre bauturile energizante

Share

Bauturile energizante sunt foarte populare in intreaga lume. Iti promit sa te mentina alert si sa te revigoreze. Este adevarat ca sunt bune pentru a te revigora si pot reduce somnolenta, dar iti pot afecta si sanatatea in acelasi timp.

Adevarul despre bauturile energizante

Bauturile energizante pot avea multe reactii adverse si sunt prea putine studii care sa demonstreze daca sunt sau nu sigure.

Iata cateva tipuri de bauturi energizante, cele mai comune ingrediente folosite si potentialele efecte secundare.

Bauturile energizante vin in multe varietati: la sticla, la cutie, pudre, shoturi. Ce bautura energizanta alegi tine doar de tine, dar iata cateva alte diferente intre ele:

Sticla/ Cutie
Acestea sunt gata pregatite si trebuie doar sa le bei. Le poti bea in timpul zilei. In acest caz, trebuie sa fii atenta la portii, pentru ca intr-o sticla poti avea mai mult de o portie. Daca bei toata sticla, poti primi o doza dubla de ingrediente.

Shoturile
Acestea vin in pachete mai mici. O astfel de doza are efect imediat si dureaza cinci-sase ore. Volumul de fluid este mai mic, asa ca este usor de digerat. Unele branduri pot avea gust de medicamente.

Pudrele
Acestea sunt portabile si cele mai multe dintre ele necesita adaugarea de apa. Si acestea pot fi baute in decursul unei zile.

Ingrediente
Cele mai multe bauturi energizante contin o combinatie de cafeina, vitamine B, zahar si ierburi.

Cafeina
Acesta este principalul ingredient, cel care iti da energie. Problema este cantitatea de cafeina care exista in aceste bauturi energizante. Pot contine de la 80 la 500 mg la o portie. Este sigur sa consumam pana la 200 mg de cafeina pe zi.
Dar aceste bauturi nu au doar un nivel ridicat de cafeina. In aceste bauturi se combina cafeina cu plante ca guarana sau yerba mate. In plus, tine cont ca mai pot exista multe portii intr-o sticla.

In doze mari, cafeina poate avea reactii adverse. Consumata in exces, cafeina poate provoca insomnie, palpitatii, poate duce la accelerearea ritmului cardiac si la cresterea presiunii. Mai mult de 200 mg de cafeina pe zi pot duce la cresterea tensiunii chiar cu 14 puncte. Din aceasta cauza, oamenii cu tensiunea marita ar trebui sa evite aceste bauturi energizante. Cafeina poate provoca si deshidratare din cauza efectului diuretic pe care il are.

Oamenii pot ajuge sa aiba o toleranta la cafeina. Cu timpul, poti ajunge sa ai nevoie de doze mai mari in timpul unei zile pentru a obtine efectul dorit.

Vitaminele B
Acest grup de opt vitamine are un rol divers in metabolismul celular. Unele bauturi energizante contin cantitati mari de vitamine B. Dar trebuie sa stii ceva: vitaminele B nu iti vor da energie decat daca ai o deficienta. Cei mai multi dintre noi primim din mancare vitaminele B de care avem nevoie.

Majoritatea vitaminelor B nu sunt toxice daca sunt consumate in exces, pentru ca sunt solubile in apa. De aceea, un eventual exces este eliminat in urina. Exceptie fac doua dintre ele:
–    Prea multa vitamina B3 (niacina) poate cauza o iritatie a pielii, dureri de stomac, vedere incetosata sau inflamare a ficatului. Unele shoturi au mai mult de 150% din doza maxima de 35 mg pe zi.
–    Prea multa vitamina B6 (o doza mai mare de 500 mg/zi) poate duce la degradarea nervilor, la amorteala in maini si picioare.

Aceste bauturi energizante mai contin si ierburi.

Guarana
Guarana este un fruct mic rosu si rotund, din Amazon. O samanta de guarana are de doua ori mai multa cafeina decat o boaba de cafea, asa ca prezinta un risc.

Ginseng
Extras din radacina plantei, ginsengul, potrivit studiilor, ajuta la imbunatatirea functiilor creierului. Ai nevoie de cel putin 200 mg pentru beneficii maxime. Ai totusi grija cu ginsengul, deoarece se pare ca interactioneaza cu medicamentele pentru subtierea sangelui…

Zahar
O portie de bautura energizanta poate contine chiar si 14 lingurite de zahar. Este mai mult decat dublul dozei recomandate intr-o zi. Prea mult zahar duce la cresterea nivelului glicemiei. Cand acest nivel scade, scade si energia noastra. Cresterea temporara a glicemiei duce la cresterea in greutate.

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente