Home / SANATATE / MEDICINA ALTERNATIVA / Beneficiile laptelui de vaca

Beneficiile laptelui de vaca

Laptele, bogat în calciu, vitamine şi proteine de bună calitate este un aliment de bază (indispensabil pentru copii şi vârstnici), atributul unei diete echilibrate. Derivatele lactate au calităţi similare ingredientului principal şi se potrivesc oricăror gusturi. Consumaţi cel puţin un produs lactat la fiecare masă, întrucât beneficiile asupra sănătăţii sunt uriaşe.

Beneficiile laptelui

EXCELENTĂ SURSĂ DE ELEMENTE ESENTIALE

Datorită multiplelor elemente pe care le conţine, laptele asigură vigoarea trupului şi minţii. Astfel, este o importantă sursă de:

Calciu — pe lângă faptul acest mineral, după cum bine se ştie, este esenţial pentru dezvoltarea şi menţinerea solidităţii sistemului osos, optimizează contracţiile musculare şi joacă un rol special în coagularea sângelui.

Lactatele reprezintă principala sursă de calciu, acoperind trei sferturi din necesarul zilnic al fiecărui individ. Calciul provenit din lapte şi din derivate este asociat în organism cu numeroşi alţi compuşi care, prin sinergie, favorizează asimilarea preţiosului element, precum şi utilizarea sa.

Proteine. Contribuie la menţinerea unei musculaturi performante şi la activitatea enzimatică. Proteinele din lapte au o foarte bună valoare biologică, egală cu a celor provenite din carne şi net superioară celor vegetale.

Glucide — o importantă sursă de energie.

Vitamine — mai ales A, B şi D (laptele integral).

Oligoelemente — mai ales fosfor.

Lipide. Laptele integral asigură aproximativ 680 calorii la un litru. Dacă aveţi probleme cu kilogramele în plus, aflaţi ca laptele degresat conţine cam 360 calorii la un litru, însă este lipsit de vitaminele A şi D, care sunt liposolubile.

SPOREŞTE REZISTENŢA LA BOLI

Printre lipidele ce intră în compoziţia laptelui se găsesc câteva care ajută ln lupta contra microorganismelor dăunătoare, permiţând prezervarea sănătăţii mucoasei digestive, veritabilă barieră contra microbilor.

În plus, anumite proteine (lactoferrina şi lactoperoxidaza) ucid efectiv bacteriile ameninţătoare, împiedicând astfel fixarea lor de pereţii intestinelor, şi blocând răspândirea toxinelor metabolice.

În mod natural, laptele conţine anticorpi ce permit florei intestinale benefice să se dezvolte, în detrimentul celei patogene.

ÎNTĂREŞTE SISTEMUL DIGESTIV

În lapte se găsesc, de asemenea, factori insulinici de creştere. Aceştia acţionează la nivelul mucoasei intestinale şi întăresc sistemul imunitar al organismului. Totodată, sunt responsabili într-un procent uriaş de dezvoltarea mucoasei intestinului gros.

În plus, consumul consecvent de lapte facilitează digestia. Astfel, derivaţii glucidici (lactoza, lactuloza, lacitolul) ajută la menţinerea unei flore digestive de calitate, stimulează secreţia pancreatică şi reglează nivelul pH-ului intestinal.

În fine, proteinele din lapte favorizează asimilarea de către organism a mineralelor (calciu) şi oligoelementelor (fier, zinc etc.).

REGLEAZĂ TENSIUNEA ARTERIALĂ ŞI COMBATE STRESUL

Unii compuşi ai laptelui (peptidele) au efect hipotensor. Acţiunea lor inhibă acţiunea hormonului care controlează presiunea arterială (angiotesina). Numeroase medicamente destinate tratării hipertensiunii arteriale se bazează pe acest mecanism.

De asemenea, s-a dovedit ştiinţific că laptele conţine elemente care combat stresul. Unele peptide ce intră în compoziţia sa au o acţiune pozitivă dovedită asupra sistemului nervos central.

Laptele conţine şi multă cisteină, un acid aminic ce permite producerea de glutation (transportor de oxigen, prezent în toate ţesuturile), un important antioxidant natural, care limitează consecinţele surmenajului intens.