Home / SANATATE / BOLI ȘI TRATAMENTE / Bronșita – simptome si tratamente

Bronșita – simptome si tratamente

Bronşita este o afectiune a căilor respiratorii superioare, în care mucoasa ce căptuşeşte interiorul pasajului bronşic superior se inflamează. Pe măsură ce această mucoasă îşi măreşte volumul şi se îngroaşă, obturează aproape în totalitate micile tuburi prin care circulă aerul provocând accese de tuse cu expectorare de flegmă consistentă şi însoţite de pierdere a respiratiei. Afectiunea se manifestă în două forme: acută şi cronică.

Bronșita

Bronşita acută este prezentă uneori alături de o infectie a căilor respiratorii superioare care poate avea o cauză virală sau bacteriană. Dacă, în rest, starea dvs. de sănătate este bună, mucoasa se va întoarce la dimensiunile normale în momentul în care infecția inițială este vindecată.

Bronşita cronică, asemenea emfizemului pulmonar, este o afecţiune gravă, care persistă o perioadă mare de timp şi necesită un tratament medical de lungă durată.

Simptome in caz de bronșita

În bronşita acută:

•    accese de tuse seacă;

•    flegmă galbenă, albă sau verde, care apare de regulă la 1-2 zile după accesele de tuse;

•    febră şi frisoane;

•    dureri şi senzaţii de apăsare în piept;

•    unele dureri sub stern la respiraţie profundă.

În bronşita cronică:

•    tuse persistentă, cu flegmă galbenă, albă sau verde (timp de cel putin 3 luni pe an şi doi ani consecutivi);

•    şuierat şi unele pierderi ale respiraţiei.

Când trebuie consultat doctorul in caz de bronșita

•    Dacă tusea este persistentă sau foarte severă şi impiedică somnul sau activitatea normală, aţi putea suferi de o afecţiune a alveolelor pulmonare.

•    Dacă simptomele persistă mai mult de 1 săptămână, iar mucusul eliminat devine închis la culoare, mai consistent şi creşte în cantitate, aţi putea avea o infecţie care necesită tratament cu antibiotice.

•    Dacă aveţi dificultăti mari în respiraţie.

Acest simptom, asociat uneori in mod greşit cu bronşita, poate fi o indicatie a astmului, emfizemului, tuberculozei, afecţiunilor cardiace, a unei reacţii alergice sau chiar a cancerului.

Tratamente pentru bronșita

Deşi bronşita acută nu necesită un tratament desfăşurat sub supravegherea medicului, va trebui să mergeţi la doctor pentru o reţetă cu antibiotice în cazul care cauza infecţiei este de natura bacteriană. Vă poate fi util şi siropul de tuse, eliberat, de asemenea, pe reţetă. În situaţia în care suferiţi de bronşită cronică, sunteţi expus riscului apariţiei unor afecţiuni cardiovasculare şi a unor infecţii şi afectiuni pulmonare mult mai grave, de aceea trebuie să urmaţi un tratament sub supraveghere medicală.

Terapiile alternative pot diminua simptomele bronşitelor acute sau cronice, dar tineţi minte că acestea nu vindecă totdeauna infecţiile.

•    Aromaterapie. Uleiurile esentiale de eucalipt, isop, anason, levăntică, pin şi rozmarin contribuie la facilitarea respiraţiei şi combaterea congestiei nazale. Inhalaţi puternic pe nas, respirati aroma câtorva picături din unul sau mai multe dintre aceste uleiuri turnate pe o batistă sau inspiraţi direct din sticlă. Amestecaţi câteva picături de ulei cu apă fierbinte într-un vas cu gura largă; acoperiti-vă, capul cu un prosop şi inspiraţi aburul parfumat.

•    Dietoterapie. Pentru întărirea sistemului imunitar, specialiştii în nutriţie vă recomandă vitamina A, vitamina B complex, vitaminele C şi vitamina E, împreună cu seleniu şi zinc. Se recomandă, pe lângă acestea, evitarea alimentelor care stimulează producţia de mucus, în special produsele lactate (laptele de capră determină o producție mai mică de mucus decât cel de vacă), cele de panificație (produse pe bază de făină albă) şi semipreparatele.

•    Fitoterapia. În tratamentul bronşitelor se foloseşte infuzia de mur (2 linguriţe frunze zdrobite la 200 ml apă clocotită; se beau 2 căni pe zi) sau de tătăneasă (1-2 linguriţe pulbere de plantă la 250 ml apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi, între mese). De asemenea, decoctul de trei-fraţi-pătaţi are efecte excelente în tratamentul bronşitelor acute. Se pun 2 linguri de plantă la o cană cu apă rece, se fierb 5 minute, se strecoară şi se decoctul obținut îndulceşte cu miere. Se beau 2 căni pe zi.

Save

Loading..