Bronșita – simptome și tratamente

Share

Bronşita este o afectiune a căilor respiratorii superioare, în care mucoasa ce căptuşeşte interiorul pasajului bronşic superior se inflamează. Pe măsură ce această mucoasă îşi măreşte volumul şi se îngroaşă, obturează aproape în totalitate micile tuburi prin care circulă aerul provocând accese de tuse cu expectorare de flegmă consistentă şi însoțite de pierdere a respirației. Afecțiunea se manifestă în două forme: acută şi cronică.

Bronșita

Bronşita acută este prezentă uneori alături de o infecție a căilor respiratorii superioare și poate avea o cauză virală sau bacteriană. Dacă, în rest, starea dvs. de sănătate este bună, mucoasa se va întoarce la dimensiunile normale în momentul în care infecția inițială este vindecată.

Bronşita cronică, asemenea emfizemului pulmonar, este o afecţiune gravă, care persistă o perioadă mare şi necesită un tratament medical de lungă durată.

Simptome în caz de bronșită

În bronşita acută:

•    accese de tuse seacă;

•    flegmă galbenă, albă sau verde, care apare de regulă la una sau două zile după accesele de tuse;

•    febră şi frisoane;

•    dureri şi senzații de apăsare în piept;

•    unele dureri sub stern la respirație profundă.

În bronșita cronică:

•    tuse persistentă, cu flegmă galbenă, albă sau verde (timp de cel putin trei luni pe an şi doi ani consecutivi);

•    şuierat şi unele pierderi ale respiraţiei.

Când trebuie consultat medicul în caz de bronșită:

•    Dacă tusea este persistentă sau foarte severă şi împiedica somnul ori activitatea normală, aţi putea suferi de o afecțiune a alveolelor pulmonare.

•    Dacă simptomele persistă mai mult de o săptămână, iar mucusul eliminat devine închis la culoare, mai consistent şi creşte în cantitate, aţi putea avea o infecţie care necesită tratament cu antibiotice.

•    Dacă aveţi dificultăți mari în respiraţie.

Acest simptom, asociat uneori în mod greşit cu bronşita, poate fi o indicatie a astmului, emfizemului, tuberculozei, afecţiunilor cardiace, a unei reacţii alergice sau chiar a cancerului.

Tratamente pentru bronșită

Deşi bronşita acută nu necesită un tratament desfăşurat sub supravegherea medicului, va trebui să mergeţi la acesta pentru o reţetă cu antibiotice în cazul care cauza infecţiei este de natura bacteriană. Vă poate fi util şi siropul de tuse, eliberat, de asemenea, pe reţetă. În situaţia în care suferiţi de bronşită cronică, sunteţi expus riscului apariţiei unor afecţiuni cardiovasculare şi a unor infecţii şi afectiuni pulmonare mult mai grave, de aceea trebuie să urmaţi un tratament sub supraveghere medicală.

Terapiile alternative pot diminua simptomele bronşitelor acute sau cronice, dar tineţi minte că acestea nu vindecă întotdeauna infecţiile.

•    Aromaterapie. Uleiurile esențiale de eucalipt, isop, anason, levănțică, pin şi rozmarin contribuie la facilitarea respiraţiei şi combaterea congestiei nazale. Inhalați puternic pe nas, respirați aroma câtorva picături dintr-unul sau mai multe uleiuri turnate pe o batistă sau inspiraţi direct din sticlă. Amestecați câteva picături de ulei cu apă fierbinte într-un vas cu gura largă; acoperiți-vă, capul cu un prosop şi inspirați aburul parfumat.

•    Dietoterapie. Pentru întărirea sistemului imunitar, specialiştii în nutriţie vă recomandă vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C şi vitamina E, împreună cu seleniu şi zinc. Se recomandă, pe lângă acestea, evitarea alimentelor care stimulează producţia de mucus, în special produsele lactate (laptele de capră determină o producție mai mică de mucus decât cel de vacă), cele de panificație (produse pe bază de făină albă) şi semipreparatele…

•    Fitoterapia. În tratamentul bronşitelor se foloseşte infuzia de mur (două linguriţe frunze zdrobite la 200 ml apă clocotită; se beau două căni pe zi) sau de tătăneasă (una-două linguriţe pulbere de plantă la 250 ml apă clocotită; se beau două sau trei căni pe zi, între mese). De asemenea, decoctul de trei-fraţi-pătaţi are efecte excelente în tratamentul bronşitelor acute. Se pun două linguri de plantă la o cană cu apă rece, se fierb cinci minute, se strecoară, iar decoctul obținut îndulceşte cu miere. Se beau două căni pe zi.

Save


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente