Când și cum trebuie combătută febra

Share

Febra constituie în realitate o reacţie e apărare a organismului, aparută ca urmare a unei infecţii sau din alte probleme. Crescându-şi temperatura, organismul se debarasează mai lesne de germeni şi îi împiedică să prolifereze (la peste 38° C, majoritatea bacteriilor şi virusurilor nu se mai înmulţesc). Dacă nu are o valoare mare (adică dacă nu depăşeşte 38,5° C) şi nu implică apariţia unor complicații de tipul convulsiilor (mai ales la copii), remediile naturale sunt o bună alternativă la antifebrilele de sinteză, cu condiția însă de a fi folosite din pripă.

woman fever

De cele mai multe ori, febra apare ca o reacție a unei infecții în corp, fiind o urmare a răcelilor. Astfel, febra este reacția de apărare a organismului și are loc atunci când organismul se debarasează mai lent de germeni și îi împiedică să prolifereze.

Dacă nu depășește 38,5 grade celsius și nu implică convulsii, în special în cazul copiilor, cele mai bune alternative sunt remediile naturale.

Cum poate fi combătută febra

Fitoterapia

Amestecați frunzele de salvie cu scoarță de soc și fructe de ienupăr, folosind câte o lingură din fiecare. Puneți toate ingredientele la fiert pentru câteva minute, aproximativ două, trei și adăugați 300 ml apă.

Capsulele cu pulbere vegetală, dintre care cele mai bune sunt quinquina și salcia.

Pentru uz intern, folosiți uleiul esențial de cimbru.

În cazul masajului, care este, de asemenea, recomandat, amestecați câte cinci picături de esențe de niaouli și lămâie, aplicând pe torace și pe partea superioară a spatelui de aproximativ patru ori pe zi, timp de trei zile.

Folosiți întotdeauna esențe de eucalipt sau brad alb.

Când trebuie să combatem febra?

Trebuie să ne orientăm foarte bine asupra situației în care ne aflăm, dacă ne confruntăm cu o febră mică sau moderată, care nu e atât de dăunătoare. La copii, de exemplu, trebuie să ne concentrăm asupra efectelor negative ale febrei. Paracetamolul nu este indicat să-l folosim în doze mari sau prea des, pentru că poate duce la insuficiență hepatită, iar aspirina nu trebuie folosită la copii sub nicio formă, deoarece există riscul de sindrom Reye.

Este indicat să se reducă disconfortul produs la copii, menținând febra sub 38,9 sau 38,5.

Atunci când temperatura depășește sau ajunge la aceste temperaturi, trebuie să o scădem prin împachetări cu comprese umede, sau înfășări, dar nu trebuie niciodată folosit spirtul sau oțetul. Apa rămâne cea mai bună variantă.

Când ajungem la deshidratare, de asemenea este bine să combatem febra prin diverse tratamente, deoarece deshidratarea este o consecință neplăcută a febrei. Se estimează că persoanele pierd 200 ml de apă/ metru pătrat la fiecare grad celsius peste 38 de grade. Copiii trebuie mereu încurajați să consume lichide, fără cafeină.

Fitoterapie

– Decoct. Amestecaţi frunze de salvie cu scoarță de soc (o lingură din fiecare) şi fructe de ienupăr (o linguriţă). Puneţi la fiert, pentru două-trei minute, o linguriţă de plămadă vegetală şi 300 ml apă.

– Capsule cu pulbere vegetală. Quinquina şi salcia sunt plante febrifuge excelente.

Aromaterapie

– Uz intern. Este eficient uleiul esenţial de cimbru.

– Masaj. Amestecaţi câte cinci picături de esenţe de niaouli şi lămâie, plus un ulei neutru, şi aplicaţi pe torace şi partea superioară a spatelui, de patru ori pe zi, timp de trei zile.

– În lampa de aromaterapie. Folosiţi esenţe de eucalipt sau brad alb…

Hidroterapie

– O metodă foarte bună pentru a scădea temperatura corpului o reprezintă împachetările reci. Înmuiaţi două prosoape în apă ținută la temperatura camerei, combinată cu puţin oţet de mere, stoarceţi-le uşor şi înfăşuraţi-le în jurui gambelor. Lăsaţi să acţioneze zece minute. Repetaţi de trei ori pe zi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente