Copilul nou-nascut si grija necesara

Share

Viata familiala se organizeaza in jurul sosirii nou-nascutului. Toate simturile copilului se trezesc, el se deschide catre lume si descopera, zi dupa zi, senzatii noi.

nou-nascut

A va hrani copilul, a-i descoperi ritmul de viata, a-i respecta somnul, a-i observa cu duiosie miscarile si reactiile, iata destule ocupatii care, in timpul primei lui luni de viata, nu va lasa deloc timp sa va ganditi la dumneavoastra.

Mesele

Inca de la nasterea sa, gratie reflexului de sugere si deglutitie, copilul stie sa suga cu eficienta. La zece zile, suge de cinci-opt ori pe zi. La o luna, suge, in medie, de sase ori, dintre care o data sau de doua ori noaptea. Cantitatea de lapte baut variaza la fiecare supt. In curand, numarul meselor scade si veti putea avea nopti mai putin agitate.

Somnul

In primele saptamani, somnul ocupa un loc important in viata copilului. In general, el doarme intre 16 si 20 de ore pe zi si nu face deosebire intre zi si noapte. Respectati-i somnul si urmati-i ritmul: eventual, dormiti cand doarme si el.

Tulburari digestive ale sugarului

Pentru a-si dubla greutatea in primele patru luni, copilul mananca mult si de multe ori. Uneori, sufera de mici tulburari trecatoare.

Daca refuza suptul, se zbuciuma si regurgiteaza usor in timpul sau dupa mese, tineti-l drept, lipit de dumneavoastra, sprijinindu-i capul si gatul cu mana.

Daca este balonat si are gaze urat mirositoare, masati-i burtica de la dreapta la stanga si plimbati-l tinandu-l in brate, pus pe burta.

Daca este constipat si se rasuceste, daca scaunele lui sunt fragmentate in bile, masati-i burtica in sensul acelor de ceasornic, in jurul ombilicului si dati-i sa bea suc natural de fructe.

Daca refuza sanul sau biberonul, daca vomita, urla, se contorsioneaza dand din picioare, consultati rapid un medic – poate fi vorba de o ocluzie intestinala.

Mortalitatea subita a sugarului

Este prima cauza de mortalitate a copiilor intre o luna si un an. Numeroase cazuri raman neexplicate. Trebuie sa respectati cateva reguli preventive:

1. Culcati copilul pe o saltea tare si plata; nu folositi perne prea mari; nu-l inveliti cu lucruri prea calduroase;
2. Culcati-l pe o parte sau pe spate, niciodata pe burta;
3. Tratati orice reflux gastroesofagian;
4. Consultati rapid un medic in caz ca ii este rau (pauza respiratorie, schimbarea culorii fetei) sau in cazul modificarii comportamentului (somnolenta, febra,  tipete neobisnuite);
5. Nu-i dati nici calmante, nici siropuri fara prescriere medicala, inainte de un an.

Anorexia sugarului

In cazul in care copilul incepe sa manance mai putin decat inainte, nu va nelinistiti. Consultati mai intai pediatrul ca sa verifice daca nu cumva copilul este bolnav sau daca nu sufera de vreo problema digestiva. Daca nu prezinta niciun simptom de boala, starea lui poate fi cauzata de neadaptarea la o schimbare in alimentatie (trecerea de la lapte la o hrana mai variata si mai solida) sau de insistenta exagerata din partea parintilor, care ar dori ca micutul lor sa manance mai mult. Daca insa curba sa de greutate evolueaza normal, aveti incredere in capacitatile copilului de a se adapta: este posibil ca pofta lui sa depinda de propriile-i nevoi, iar aceasta se dezvolta in ritmul ei si va creste…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news