Cum putem preveni alergiile?

Share

Termenul „alergie” semnifică o reacţie anormală a sistemului imunitar la o anumită substanţă considerată, de regulă, nepericuloasă. Alergiile se manifestă sub multe forme şi pot chiar pune viaţa în pericol.

Cum putem preveni alergiile

Sistemul imunitar protejează organismul de substanţele străine (cunoscute sub numele de antigeni) în primul rând prin producerea de anticorpi care să lupte împotriva lor. De obicei, sistemul imunitar ignoră substanţele benigne, cum ar fi alimentele, şi luptă doar împotriva celor periculoase — bacteriile, de exemplu. O reacţie alergică apare atunci când sistemul imunitar nu poate deosebi substanţele folositoare de cele periculoase şi eliberează o serie de produşi chimici — histaminele — care atacă substanţele utile ca şi cum ar fi periculoase pentru organism. Histaminele produc majoritatea simptomelor asociate alergiilor. Posibilii alergeni (substanţele care provoacă apariţia reacţiilor alergice) sunt foarte diverşi — de la polen şi părul animalelor de casă, până la penicilină.

Majoritatea reacţiilor alergice nu sunt periculoase, dar există unele, cum ar fi şocul anafilactic, care pot fi fatale. Indiferent de tipul de alergie, simptomele neplăcute pot fi diminuate.

Simptome

Strănutul, răguşeala, congestia nazală şi accesele de tuse pot indica astmul, o alergie a aparatului respirator ori una produsă de medicamente. Senzaţia de mâncărime a ochilor, cavităţii bucale şi gâtului sunt simptome ale alergiilor respiratorii.

Alergiile alimentare se manifestă prin dureri de stomac, indigestii frecvente şi arsuri gastrice.

Pielea iritată, înroşită sau tumefiată şi senzaţia de mâncărime sunt asociate cu alergiile la medicamente, alimente sau înţepături de insecte.

Durerile de articulaţii, înţepenirea şi inflamarea acestora indică alergii alimentare sau medicamentoase.

Dificultăţile de concentrare a atenţiei, oboseala sau lipsa de energie, instabilitatea emoţională, irascibilitatea şi tulburările de somn pot fi şi ele simptome ale unei alergii alimentare sau ale uneia sezoniere, cum ar fi febra fânului.

Când trebuie consultat medicul

Dacă aveţi crampe stomacale violente, accese de vomă, balonare sau diaree — acestea ar putea indica o reacţie alergică puternică la alimente (dar şi la alte substanţe) ori o toxiinfecţie alimentară.

Dacă respiraţi cu mare dificultate sau aveţi dureri în piept — poate fi vorba de atac de astm, o altfel de reacţie alergică puternică.

Dacă vă apar brusc pete roşii pe piele, însoţite de senzaţii intense de mâncărime şi eventual de creştere a pulsului — acestea pot fi simptome ale unui început de şoc anafilactic — o reacţie alergică extrem de puternică.

Tratamente

Aromaterapie. Pentru combaterea congestiei nazale, puneţi într-un recipient o picătură de ulei esenţial de levănțică împreună cu o linguriţă de ulei de floarea-soarelui sau migdale dulci; masaţi cu acest amestec zona din jurul sinusurilor, o dată pe zi. Uleiurile esenţiale de eucalipt sau de mentă acţionează şi ele ca decongestionanţi; picuraţi pe o batistă şi inhalaţi.

Dietoterapie. Produsele preparate cu polen de albine şi lăptişor de matcă pot diminua sau chiar elimina simptomele alergiilor respiratorii, însă sunt contraindicate persoanelor cu alergie la înţepăturile de albine.

Fitoterapie. Consumaţi zilnic două căni de infuzie dintr-o lingură flori de coada-şoricelului la o cană cu apă clocotită. Infuzia de izmă bună este şi ea utilă în combaterea afecţiunilor de acest fel. Turnaţi peste o lingură de frunze uscate 250 ml apă clocotită. Beţi 300-500 ml pe zi.

Prevenire

Pentru alergiile respiratorii: dacă este posibil, folosiţi instalaţia de aer condiţionat atât în casă, cât şi în maşină, în timpul verii, pentru a îndepărta polenul; faceţi din casa dvs. un templu al curăţeniei; evitaţi animalele…

Pentru alergiile alimentare: aflaţi exact ce anume vă dăunează şi citiţi cu atenţie etichetele produselor pe care le cumpăraţi. Evitaţi cofeina şi zahărul rafinat — ele pot suprastimula sistemul imunitar, amplificând cu mult reacţia alergică. Verificați întotdeauna pe etichetele produselor alimentare dacă nu cumva conţin aditivi recunoscuţi ca alergeni, cum ar fi tartrazina (E 102) şi guma arabică (E 414).


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente