Home / SANATATE / MEDICINA PREVENTIVA / Cum să prevenim eficient alergiile la polen

Cum să prevenim eficient alergiile la polen

Nu lăsati polenul să intre în casă. Dacă sezonul alergic vă cauzează multe neplăceri, poate v-ati gândit să achizitionați un sistem de filtrare a aerului, în speranta de a îndepărta polenul si praful iritant din locuinta dvs.

Cum să prevenim eficient alergiile la polen

Dar, potrivit unor studii de specialitate, desi aceste aparate relativ costisitoare pot filtra într-o bună măsură aerul, ele nu par să fie eficiente o dată ce reactia alergică s-a produs. Tot atât de important este să nu deschideti ferestrele. După unii specialisti, aceasta este cea mai eficientă măsură de prevenire a alergiilor la polen.

– În timpul sezonului evitati pe cât posibil să stati afară un timp mai îndelungat, mai ales când este vânt si în perioada de vârf a polenizării (adică între orele 5 si 10 ale dimineții). De asemenea, evitati plimbările prin parcuri si grădini publice sau iesirile la iarbă verde.

– După ce v-ati întors acasă, faceți un dus pentru a spăla polenul care s-a asezat pe părul dvs., pentru a împiedica depunerea lui pe pernă în timpul somnului.

– Tundeţi frecvent iarba din curte sau din grădină, pentru a nu produce spic, sau mai bine angajati pe cineva să facă această operatiune pentru dvs. Dacă nu, purtați o mască în timp ce lucrati în grădină pentru a evita contactul cu polenul.

– Nu uscati lenjeria de pat în aer liber. Cearceafurile ude captează rapid polenul cu care veti intra în contact seara, la culcare.

– Evitati poluarea. Unele date stiintifice arată că poluarea din marile orase este responsabilă în mare măsură de cresterea sensibilitătii organismului la polen. De aceea, alergicii trebuie să fie atenti şi la orele de vârf ale poluării, care corespund în general cu perioadele de trafic urban maxim de dimineată si de după-amiază.

– Renuntati la fumat. Desi nu există o relatie directă între alergia la polen si fumat, se stie că acest obicei agravează maladiiie respiratorii.

– Indiferent ce tratament complementar ati urma pentru combaterea alergiilor, este bine să consultati mai întâi un medic, si aceasta din mai multe motive: în primul rând, deoarece trebuie să determinati cât mai precis la ce anume sunteti alergici. S-ar putea să aveti o alergie la acarieni sau la blana animalelor, ori la fulgi, după cum este posibil să aveţi o rinită nealergică, ale cărei simptome sunt asemănătoare cu alergia la polen. În al doilea rând, dacă deja efectuati un tratament cu medicamente antihistaminice si utilizati si un supliment cu aceleasi efecte, s-ar putea ca activitatea antihistaminică a organismului dvs. să fie prea puternică, ceea ce poate crea probleme nedorite.