Încărcați-vă energetic

Share

Energia vitală a organismului nu este inepuizabilă. Ne putem imagina corpul nostru ca pe un acumulator care înmagazinează energie, dar pentru a o consuma atunci când este nevoie de ea. Problema care se pune acum este modul în care se poate reîncărca această baterie. Bioenergoterapeutul trebuie să facă chiar mai mult decât să acumuleze energie pentru sine, deoarece el trebuie să împărtăşească din ea şi altora.

Încărcați-vă energetic

Pierderile de energie pe care este nevoit să le suporte practicantul în cursul şedinţelor de bioenergoterapie trebuie compensate cât mai repede, din două motive evidente:

•    deficitul energetic, mai ales dacă se prelungeşte, poate provoca afecţiuni mai mult sau mai puţin grave însuşi practicantului;
•    tratamentele efectuate în stare de deficit energetic (oricât ar fi de bine executate din punct de vedere al formei lor) vor fi lipsite de eficacitate.

Cu cât pacientul este mai grav bolnav, cu atât consumul energetic din partea terapeutului va fi mai ridicat. Mulţi practicanţi mărturisesc că resimt adeseori oboseală în timpul unor şedinţe mai dificile, ajungând chiar să gâfâie, ca şi cum ar face eforturi impresionante. Se poate merge până la epuizare energetică, stare care face imposibilă continuarea tratamentului, eventual pentru mai multe zile. Din fericire, astfel de cazuri extreme sunt rare şi apar mai ales în cazul practicanţilor începători, care nu-şi dozează încă suficient de bine energia, mai ales în cazul unor afecţiuni grave.

Fiecare își are limitale sale

Unii bioenergoterapeuţi şi-au dezvoltat mai mult capacitatea de a stoca energie, care poate varia enorm de la un individ la altul. Oricum, orice rezervă este epuizabilă, nu există posibilitatea de a înmagazina energie în cantitate infinită. Bioenergoterapeutul este înainte de orice o fiinţă umană şi, ca oricare dintre noi, îşi are limitele sale.

Rămâne în sarcina fiecăruia să-şi cunoască propriile posibilităţi. De asemenea, îi revine fiecăruia alegerea cu privire la modul în care îşi reface rezervele energetice şi în care se menţine în stare să practice fără să-şi pericliteze propria sănătate sau pe cea a pacienţilor săi. Nu există o metodă valabilă pentru toată lumea şi fiecare va face aşa cum va simţi că este mai bine.

Meditați în fiecare zi

Pentru a medita, este nevoie să fii singur. Trebuie spus de la bun început că meditaţia cere anumite eforturi, mai ales în cursul primelor încercări. Începutul practicii meditaţiei este de obicei descurajant, dar acest moment trebuie depăşit. Mintea noastră nu este obişnuită sa se golească de preocupările cotidiene, care continuă să ne sâcâie.

Persistând încă în încercările noastre, după câteva zile vom observa că reuşim tot mai bine.

În primul rând, izolaţi-vă cât de bine puteţi. Ar fi perfect dacă aţi putea să faceţi astfel încât să nu pătrundă în camera pe care v-aţi ales-o pentru meditaţie niciun fel de zgomot, ceea ce, să recunoaştem, este destul de greu de realizat. După primele şedinţe făcute în casă, când simţiţi că aţi reuşit să vă goliţi mintea în condiţii de izolare perfectă, puteţi ieşi în natură. Zgomotele din jur vă vor perturba într-o oarecare măsură, dar va trebui în cele din urmă să atingeți starea de meditaţie şi în acest mediu, care are avantajul de a fi energizant prin el însuşi.

Pentru ca privirea să nu fie tentată să alunece de-a lungul pereților, a pieselor de mobilier sau a desenului din covor, faceți semiîntuneric în cameră. Cea mai comodă poziție pentru meditatie este întins pe spate, cu capul puțin ridicat şi cu braţele întinse de-a lungul corpului, cu picioarele uşor depărtate. Destindeţi treptat toți muşchii, cât mai complet cu putință. Relaxarea fizică este foarte utilă pentru obtinerea stării de meditaţie.

În al doilea rând, goliți-vă mintea de orice problemă, concentrându-vă asupra corpului, pe care trebuie să încercati să-l simțiți cât mai deplin, fără a vă încorda însă muşchii. La fel de bine vă puteti concentra asupra ritmului respirației, care în acest fel se va echilibra de la sine. Lăsați apoi să vă vină în minte, lent, ideile, respingându-le pe cele care nu au legătură cu problema pe care vreți s-o solutionați.

Meditatia este refiecție condusa cu cea mai mare blândeţe — nu încercati să forțați lucrurile şi nu doriți cu orice pret obţinerea unui rezultat concret. Lăsati-vă pur şi simplu mintea să primească ideile aşa cum vă vin, singurul control pe care-l exercitaţi fiind acela de a nu vă lăsa duşi departe de subiectul propus pentru meditaţie. Soluțiile vor apărea astfel de la sine, chiar şi pentru chestiuni care v-au frământat mult timp.

Nu vă neliniştiti de rezultatele aparent negative ale primelor şedinţe. Este foarte normal să nu „vă iasă din prima”. Este suficient să reluaţi şedinţa în fiecare zi în acelaşi spirit de detaşare, pentru ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine.

Este necesar, mai ales la început, să meditaţi zilnic. Această practică se învată, iar reuşita depinde în bună măsură de gradul în care v-ati obişnuit cu starea de linişte şi calm interior care caracterizează meditația. Chiar dacă aveți impresia că nu progresați, veți fi cu fiecare zi tot mai destins, mai calm, mai senin, ceea ce ar trebui să fie suficient ca să perseverați…

Începeţi prin şedinte relativ scurte – 20-30 de minute sunt suficiente pentru primele zile. Nu încercaţi să bateţi recorduri, faceţi aşa cum simțiți. Ascultați-vă corpul, chiar dacă veţi adormi. Cu timpul, veţi învăta singur cum să vă mentineţi în stare de veghe fără efort. De altfel, somnul acesta nu vă poate face decât bine, fiind foarte odihnitor. Vă puteți trezi după un sfert sau o jumătate de oră la fel de proaspăt ca după o noapte întreagă de somn.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente