Înțepături de albină, de viespe și de furnică

Share

Pentru majoritatea oamenilor, o astfel de înţepătură reprezintă doar o neplăcere temporară. Însă, pentru alţii consecinţele pot fi mai grave, putându-se declanşa o reacţie alergică severă, care le poate pune chiar viaţa în pericol.

Înțepături de albină, de viespe și de furnică

Reacţia depinde de tipul şi numărul înţepăturilor şi de sensibilitatea individuală faţă de acestea. Alt factor este partea corpului unde se produce înţepătura. În zonele mai puternic vascularizate (cum este pielea capului) veninul se răspândeşte rapid, iar o înţepătură la nivelul gâtului sau gurii reprezintă un pericol din cauza edemului ce poate bloca căile respiratorii.

Actionați de urgență

Primul gest este să scoateți acul, pentru a împiedica împrăştierea veninului. Nu încercaţi să stoarceți înţepătura, deoarece nu faceţi decât să uşuraţi pomparea unei cantități mai mari de venin. Zgâriaţi uşor locul înţepăturii, transversal, cu lama unui cuțit sau chiar cu unghia.

Recurgeți la cataplasme

•    Aplicaţi pe locul afectat o pastă obţinută din apă caldă şi praf de cărbune activ.
•    Tăiaţi o ceapă în două şi puneţi partea tăiată pe înţepătură, timp de zece minute. Mai este eficient si sucul proaspăt de ceapă.
•    Aplicaţi o cataplasmă cu oţet, miere sau suc de lămâie.
•    Puneţi un pachet cu nămol pe plagă. Amestecaţi sol argilos cu apă, întindeţi-l puțin pe locul întepăturii, acoperiți-l cu un bandaj sau o batistă şi lăsaţi-l să se usuce.
•    Zdrobiţi sau mestecați nişte frunze de pătlagină şi aplicaţi-le umede pe înţepătură…
•    Puneţi pe locul înţepăturii o compresă umedă cu lapte rece. Răciţi laptele cu cuburi de gheaţă, înmuiaţi în el o pânză de bumbac, stoarceţi-o uşor şi aplicaţi-o pe locul afectat pentru cinci-zece minute.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente