Pericolele abuzului de vitamine

Share

Despre vitamine, ca factori esenţiali ai vieţii omului, s-au scris mii de articole şi s-au publicat sute de volume în întreaga lume. Nu mai puţin cuprinzătoare sunt prospectele care însoţesc suplimentele nutritive ce conţin astfel de elemente. Printre numeroase şi indubitabile adevăruri, s-au strecurat şi multe exagerări, izvorâte în special din interese comerciale (deşi, după părerea noastră, ceea ce ţine de sănătatea individului n-ar trebui să se supună legilor pieţii).

Pericolele abuzului de vitamine

Mai grav este că potenţialii amatori de vitamine luate adiţional celor aduse prin alimentaţie nu au fost atenţionaţi atât cât ar fi fost necesar asupra riscurilor automedicaţiei în această privinţă (când administrarea, în cele mai multe cazuri abuzivă, se face din proprie iniţiativă).

În prezent, din ce in ce mai mulţi oameni au tendinţa certă de a se orienta către ceea ce, în genere, numim un mod de viaţă raţional. Acest lucru lăudabil implică — pe lângă folosirea deplină a mijloacelor naturale de profilaxie (aer, apă, soare…), multă mişcare, o dietă cu alimente predominant vegetale, din surse bio şi care sunt supuse cât mai puţin prelucrării culinare la cald — un aport complementar de săruri minerale şi mai ales de vitamine, substanțe considerate vitale pentru funcționarea optimă a organelor şi sistemelor corpului uman.

Cum era şi firesc, sporirea cererii de suplimente nutritive a atras atenția firmelor de produse farmaceutice. Ca atare, asistăm astăzi la un adevărat bombardament de reclame ce recomandă fie persoanelor cu diverse suferințe, fie sănătoase vitamine de tot felul, în doze aproximative (de regulă foarte mari) şi asocieri nejustificate.

Despre abuzul în vitaminoterapie ne propunem să vorbim în rândurile ce urmează şi să demonstrăm că, la fel ca toate aspectele existenţiale, şi în această privinţă ceea ce este mult strică. Informațiile prezentate au la origine constatări avizate de forurile medicale abilitate si sunt rezultatele unor studii minuțioase (specificându-se, acolo unde este necesar, că fac obiectul unor cercetări de specialitate).

CÂTEVA MENŢIUNI GENERALE

Înainte de a explica când, cum şi de ce dăunează excesul de suplimente vitaminice, trebuie să facem câteva specificări.

Despre principiile nutritive în discuţie se vorbeşte din anul 1911, denumirea de vitamine fiindu-le dată de către cercetătorul H. Funk. Prin acest termen, el a definit factori care există în alimente, fără valoare energetică, dar indispensabili organismului – în lipsa lor, apar diferite carenţe corectabile prin administrarea unor doze mici din elementul insuficient.

Ca să fim mai exacţi, vitaminele reprezintă niște compuşi organici pe care corpul îi foloseşte, în cantităţi foarte mici, pentru a regla şi susţine anumite reacţii chimice de o importanţă majoră. Aceste substanţe „colaborează” cu enzimele şi cu alţi compuşi biologici pentru a asigura metabolismul, creşterea, dezvoltarea şi buna funcţionare la nivel celular.

Deoarece organismul nu le poate fabrica (decât cu câteva excepţii), nutrimentele esenţiale în cauză trebuie aduse din afară, prin alimentația de zi cu zi sau din suplimente.

Există un număr de 13 vitamine care ne sunt absolut necesare. Ele pot fi clasificate în două grupuri: vitaminele care se dizolvă în grăsimi (liposolubile) şi cele care se dizolvă în apă (hidrosolubile). Primele pot fi stocate în organismul uman în ţesuturile grase şi în ficat pentru o perioadă îndelungată. În schimb, cele solubile în apă trebuie consumate pe cât posibil la modul cotidian, deoarece corpul nu le poate depozita şi se elimină în câteva zile. O deficienţă a oricăreia dintre aceste vitamine ne poate pune sănătatea şi, uneori, chiar existenţa, în pericol.

Vitaminele adiţionale hranei sunt indicate, în general, în două cazuri precis conturate:

– Pentru prevenirea şi combaterea carenţelor specifice, situaţie în care cantităţile recomandate vor fi mici. Deci, dacă se respectă posologia, nu există pericole…

– Ca agenţi farmacodinamici (ajutători în tratamentul diverselor stări patologice), când cantităţile vor fi totdeauna mai mari, la fel ca riscul apariţiei fenomenelor de hipervitaminoză.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente