Home / SANATATE / MEDICINA PREVENTIVA / Remedii pentru bolile cardiovasculare

Remedii pentru bolile cardiovasculare

Cardiacii trebuie să aibă, pe lângă grija de a nu mânca gras şi de a consuma cu zgârcenie alcool, şi atenșia de a nu rămâne pentru prea mult timp în frig. Frigul şi presiunea atmosferică scăzută fac ca vasele de sânge să se îngusteze, lucru periculos mai ales pentru persoanele care prezintă tulburări ale tensiunii arteriale, întrucât circulaţia se îngreunează.

Remedii pentru bolile cardiovasculare

Extrem de periculoase sunt, de asemenea, schimbările bruşte de temperatură (când se înregistrează diferenţe de până la 15°C de la o zi la alta), acestea afectându-i atât pe cardiacii cu ştate vechi, cât şi pe oamenii predispuşi la deficienţe cardiovasculare.

În ce priveşte restricţiile de ordin alimentar, se ştie că excesul de lipide, mai ales de natură animală, influenţează in sens negativ integritatea arterelor, pereţii interni îngroşându-se şi rigidizându-se. Aşadar, consumaţi mai puţină carne de porc şi mai mult peşte — somonul este o alegere potrivită, reprezentând o adevărată binecuvântare pentru sănătatea arterelor, prin cantităţile importante de acizi omega-3 pe care le furnizează.

Vă mai puteţi delecta cu friptură de curcan, foarte săracă în grăsimi, însoţită cu garnitură de legume sote; şi piureul de cartofi este „la liber”, cu condiţia să fie preparat cu lactate degresate. Salata de boeuf este permisă, însă folosiţi maioneza light. Piftia mai dietetică este o alegere bună, conţinând mult usturoi, de mare ajutor în reglarea tensiunii arteriale.

La capitolul băuturi, unul sau două pahare de vin roşu pe zi sunt chiar indicate. Acesta, dacă este de bună calitate, conţine resveratrol, o substanţă care protejează sistemul cardiovascular, ajutându-vă să vă păstraţi o inimă sănătoasă. Nici un pahar de şampanie în noaptea dintre ani nu strică, mai ales dacă este consumat într-un cadru festiv. Mare atenţie însă la licorile spirtoase, care pot creşte nivelul tensiunii arteriale, la fel ca şi berea.

PREPARATE FITOTERAPEUTICE UTILE

•    Infuzie de talpa-gâştei. Este eficientă mai ales pentru limitarea tulburărilor de ritm cardiac — reglează bătăile inimii şi scade tensiunea arterială. Turnaţi peste o linguriţă de părţi aeriene o cană cu apă clocotită. Lăsaţi vasul acoperit 15-20 de minute, apoi strecuraţi. Beţi două căni de ceai pe zi, ultima seara, înainte de culcare.

•    Infuzie de păducel. Este indicată în special persoanelor cu tahicardie. Puneţi peste o linguriţă de frunze şi flori 250 ml apă fiartă. După un sfert de oră, strecuraţi. Se consumă câte o cană de astfel de ceai în timpul crizei. La fel de eficientă este tinctura luată preventiv, câte 15- 20 picături, în trei reprize, înaintea meselor principale.

•    Infuzie de mesteacăn. Este recomandată în caz de hipertensiune uşoară, având şi o oarecare acţiune de eliminare a colesterolului de pe pereţii vaselor de sânge. Turnaţi peste două-trei linguri de frunze uscate 250 ml apă clocotită. Când ceaiul se răceşte, adăugaţi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi lăsaţi la macerat şase ore. Se bea în două reprize, la interval de patru ore.