Scapă de bronșită cu ajutorul plantelor medicinale

113

Inflamaţie a mucoasei bronhiilor (căi respiratorii ce leagă traheea de plămâni), bronşita poate fi cronică sau acută. Este provocată de virusuri sau bacterii, iar în unele cazuri, dacă este ignorată, degenerează în pneumonie.

Scapă de bronșită cu ajutorul plantelor medicinale

Fitoterapie

Se face un amestec în părţi egale din petale de mac, nalbă şi podbal. Se pune o lingură de plămadă în 250 ml apă clocotită. Se lasă în vasul acoperit câteva minute, apoi se strecoară şi se bea.

Uleiuri esenţiale

În uz intern, sunt utile esenţele de eucalipt sau pin. Inspiraţi aburii care se degajă dintr-un bol cu apă clocotită în care aţi pus câteva picături de ulei volatil de niaouli. Amestecaţi şase picături de ulei de arbore de ceai cu patru picături de ulei de cimbru. Aplicați prin masaj pe torace şi partea superioară a spatelui, de patru ori pe zi, timp de zece zile.

Sfaturi practice

• Luați capsule cu pulbere de eucalipt, pin sau lumânărică.

• Înmuiați o pânză de bumbac în ceară lichefiată şi lăsaţi-o să se răcorească. Reîncălziți-o apoi uşor cu ajutorul unui uscător de păr, aşezaţi-o pe piept şi acoperiți-o cu un prosop…

PENTRU ÎNTĂRIREA SISTEMULUI IMUNITAR

Realizaţi un amestec din 20 g măceşe, 14 g flori de soc, 14 g muşeţel, 14 g flori de tei, 11 g frunze de mur, 10 g scoarţă de salvie şi 5 g flori de zămoşiţă. Toate plantele trebuie să fie uscate şi mărunţite. Faceţi o infuzie din două linguri de materie vegetală la 250 ml apă clocotită. După aproximativ zece minute, strecuraţi ceaiul. Beți două doze pe zi.