Home / SANATATE / BOLI ȘI TRATAMENTE / Tusea poate fi tratata cu ajutorul fitoterapiei

Tusea poate fi tratata cu ajutorul fitoterapiei

Tusea nu este în sine o boală, ci un reflex cu rol protector. În general, reflexul se declanşează în momentul în care membrana ce căptuşeşte interiorul căilor respiratorii secretă mucus sau flegmă în exces.

Tusea
Aceste secretii contribuie la protecția căilor respiratorii față de viruşi, bacterii şi particule străine. Tusea este metoda prin care organismul elimină aceste acumulări de mucus. Fluxul de aer antrenat prin tuse menține căile respiratorii deschise şi ajută la curățarea plămânilor şi a bronhiilor. Trebuie să fim atenţi, deoarece accesele severe de tuse constituie o indicatie a unei infectii serioase, cum ar fi pneumonia sau bronşita.

Tusea – Simptome

Mai importante decât accesele de tuse în sine sunt elementele care pot oferi indicii despre cauzele acestora:

•    frecventa şi durata acceselor de tuse;
•    materia expectorată (mucus sau flegmă, sânge);
•    culoarea sputei (albă, transparentă, verde, galbenă, cu sânge);
•    consistenţa materialului expectorat (gros, subţire, spumos);
•    prezenta sau absenta durerii în momentul accesului de tuse.

Când trebuie consultat doctorul

  • Dacă accesele de tuse durează mai mult de 10 zile — poate fi vorba de o afectiune gravă.
  • Dacă sputa produsă este galbenă, verde, roz, sau ruginie.
  • Dacă accesele de tuse sunt prelungite, persistente şi însoţite de unul dintre următoarele simptome: răguşeală, dureri de gât, pierderea respiraţiei, şuierat, dureri sau senzatie de apăsare în piept, febră de 38°C sau mai mare, dureri de cap, spate şi picioare, oboseală, erupții pe piele sau pierderi în greutate.

Un acces de tuse, combinat cu unul sau mai multe dintre aceste simptome, indică o afecţiune ascunsă.

Tratament

Dacă aveți o tuse neproductivă (uscată), însoţită de scurgeri nazale sau de înfundarea nasului, de dureri în gât ori strănut, prezentaţi simptomele clasice ale unei răceli obişnuite şi tot ceea ce aveți de făcut este să o lăsați să îşi urmeze cursul. Terapiile de mai jos contribuie la atenuarea disconfortului cauzat de infectiile respiratorii, însă infecţia nu va trece de la sine.

Fitoterapie. Dacă tusea este seacă, fără expectorație, un foarte bun antitusiv este dat de următoarea formulă: se amestecă 3 părţi petale de mac, 1 parte rostopască, 4 părţi talpa-gâştei şi 2 părti fructe de fenicul. Se face o infuzie din 1 lingură de amestec la 1 cană cu apă clocotita. Se beau la fiecare 2 ore câte 3 linguri de infuzie îndulcită cu miere.

Imediat după calmarea acceselor de tuse se recomandă o infuzie de lumânărică (2 lingurite de flori la 1 cană cu apă clocotită; se bea treptat, în cursui zilei), de podbal (2 lingurite de plantă la 1 cană cu apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi), de tei (1 linguriţă de flori fără bractee sau 2 linguriţe de flori cu bractee la 1 cană cu apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi) sau de pătlagină (1 lingură de frunzela 1 cană cu apă clocotită; se îndulceşte şi se bea treptat, de-a lungul unei zile).

Dacă tusea este productivă, este indicat un expectorant. O plantă foarte bună în acest sens este ciuboţica-cucului, din care se poate prepara atât infuzie (2 lingurite de flori la 1 cană cu apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi, îndulcite cu miere), cât şi decoct (1 lingurită de rădăcini şi rizomi fragmentați, la care se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, se fierbe în 1 cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi).

Dietoterapie. Cel mai bun lucru pe care îl puteti face atunci când aveți accese de tuse este să beți lichide în cantităţi mari, ceea ce înseamnă în medie 4-6 pahare în fiecare zi.

Aportul mare de fluide va face ca mucusul să fie mai puţin vâscos, iar accesul de tuse va fi mult uşurat. Cele mai bune în acest scop sunt lichidele călduțe sau apa obişnuită. Încercati să evitați băuturile cu cofeină sau alcool.

Majoritatea medicilor sustin ideea că puteţi accelera vindecarea prin consumarea de sucuri de fructe şi legume proaspete. Unii dieteticieni recomandă suplimentele de vitamina C; alții consideră că o alimentatie bine echilibrată este tot atât de eficace.

Remedii la îndemână in caz de tuse

Alături de consumul mărit de lichide, inclusiv de ceaiuri de plante, masarea pieptului şi a gâtului cu ulei de eucalipt sau smirnă poate atenua tusea. Un simplu masaj favorizează respiratia, combate tusea şi permite relaxarea pentru un somn bun.

Dormiți cu capul mai sus cu 15-20 cm față de nivelul patului. Încercati să evitati cofeina şi menta.

Puteţi prepara un expectorant eficace din miere de albine şi o ceapă. mare. Tăiaţi ceapa în felii şi puneţi peste acestea, într-un castron înalt, miere. Lăsaţi conţinutul timp de 10-12 ore. Strecuraţi amestecul şi luaţi câte 1 lingură (15 ml) de 4-5 ori pe zi.

Save

Loading..