Vitamina A contribuie la repararea celulelor

174

Vitamina A (A1 — retinol, A2 — dehidroretinol) este oarecum neobişnuită, întrucât nu există ca atare în alimente. În schimb, acestea conţin provitamina A, care se găseşte în sursele de origine animală, sau in betacaroten, de provenienţă vegetală. Organismul este cel care converteşte substanţele în retinol liposolubil. Forma preferabilă este betacarotenul, care are o puternică acţiune antioxidantă.

vitamina A

Doza adiţională cotidiană recomandată: Pentru vitamina A este de 5000 U.I., echivalentul a 3 mg de betacaroten. Un aport prea mare de retinol din suplimente (nu şi de betacaroten), peste 25.000 U.I. pe zi, poate fi toxic!

Beneficii: Vitamina A ajută la dezvoltarea şi menţinerea vigurozităţii mucoaselor, pielii, vederii, fiind în aceeaşi măsură importantă pentru ţesuturile moi, dar şi pentru sistemul osos. De asemenea, contribuie la repararea celulelor şi are o funcţie majoră în optimizarea imunităţii. Potrivit unor experți, retinolul ar putea trata cu succes glaucomul, o boală constând în creşterea tensiunii oculare, care poate duce la orbire.

Surse naturale: Adesea, primii menţionaţi la capitolul betacaroten sunt morcovii. Ei conţin din belşug pigmentul care le conferă culoarea specifică. Dar există şi alte surse de încredere: caisele, sparanghelul, varza, broccoli-ul, ardeii graşi, în special cei roşii, dovleacul, portocalele.

Simptomele supradozării:

Utilizarea unor doze mari de vitamina A (sau o terapie prelungită cu suplimente care o conţin), duce la apariţia accidentelor prin hipervitaminoză A, rare la adulţi, mai frecvente la copii şi, în special, la sugari.

O astfel de intoxicaţie acută la bebeluşi poate genera o hidrocefalie trecătoare, manifestată clinic prin: bombarea fontanelei anterioare, vărsături, agitaţie, insomnii (uneori somnolenţă până la starea de prostraţie), paloarea tegumentelor.

Când supradozarea se produce la copilul mai mare de un an, se poate instala o hipertensiune intracraniană, manifestată prin: crize convulsive, edem papilar şi chiar comă. Din fericire, simptomele dispar odată cu cauza care le-a produs (excesul de vitamină A).

Hipervitaminoza A cronică se trădează prin tulburări neurovegetative (apatie, oboseală, insomnie), lipsa poftei de mâncare, scăderea troficităţii epiteliale (prurit, piele uscată), opacifierea corneei, păr friabil, deficienţe vasculare (edem papilar, fragilitate crescută a vaselor de sânge), tulburări digestive (hepatomegalie, diaree) şi osteo-articulare (dureri osoase spontane, violente, predominant la gambe şi antebraţe, tumefacţii dureroase ale tendoanelor şi muşchilor).

Contramăsură: Când apar simptome evocatoare ale supradozării, indicaţia terapeutică eficientă este suprimarea imediată a administrării vitaminei A, sub orice formă…