Vitamina B1

502

Vitamina B1 (tiamină), hidrosolubilă, este prima descoperită din complexul B-urilor. Deşi frecvenţa terapiei cu tiamină este mare, numărul accidentelor semnalate este destul de redus, dar gravitatea unora dintre ele a atras atenţia cercetătorilor.

Vitamina B1

Cele mai frecvente supradozări de Vitamina B1 se produc în special în cazul administrării intravenoase, mai puţin intramusculare şi numai excepţional pe cale orală. Este de subliniat că gravitatea intoxicaţiilor nu este proportională cu doza, apărând cazuri de „şoc tiaminic”, deopotrivă la cantităţi mari şi mici. În funcţie de amploare, simptomele sunt clasificate în uşoare, severe şi letale.

Doza adiţională cotidiană recomandată: 0,3-1,5 mg pentru copii, 1,1-1,6 mg pentru adulţii sub 50 de ani şi 1-1,2 mg la cei care au peste această vârstă.

Beneficii: Tiamina menţine vigoarea muşchiului cardiac, ajută la îmbunătăţirea memoriei, susţine activitatea cerebrală în general. Contribuie la transformarea aminoacizilor în proteine, enzime şi hormoni, stimulează creşterea şi asigură sănătatea pielii.

Surse naturale de vitamina B1

Sparanghel, orez nedecorticat, carne de pui, mazăre, cartofi, struguri, seminţe de floarea-soarelui şi cereale fortificate (pâine, paste, fulgi).

Simptomele supradozării: Accidentele uşoare se caracterizează prin manifestări predominant cutanate (prurit, urticarie, eritrodermie şi uneori inflamarea buzelor), coriză spasmoclică, crize astmatiforme, vărsături, anxietate, lipotimii trecătoare.

Profilaxie: Dat fiind că majoritatea crizelor grave apar la administrarea injectabilă a tiaminei, este de preferat să fie luată pe cale orală. Dacă totuşi se impune modul parenteral, terapia se va face după o atentă investigare a antecedentelor personale legate de această vitamină.

Atunci când se face un tratament în serie cu vitamina B1, înaintea fiecărei injectări, pacientul va fi interogat cum a suportat precedenta administrare, cea mai mică tulburare locală sau generală semnalată va determina întreruperea curei. Când există îndoieli, este prudent a se practica intradermoreacţia la această vitamină…

Contramăsuri: Dacă apare o reacţie nedorită la tiamină, suferindului i se vor da de urgenţă antihistaminice, efedrină sau noradrenalină (pe cale venoasă).