Home / SANATATE / MEDICINA PREVENTIVA / Vitamina B3 – asigură protecţie antioxidantă împotriva radicalilor liberi

Vitamina B3 – asigură protecţie antioxidantă împotriva radicalilor liberi

Vitamina B3 este alcătuită din două elemente, acidul nicotinic şi niacinamida. Primul se găseşte în alimente, iar al doilea este convertit în organism dintr-un aminoacid numit triptofan. La „fabricarea” niacinei intervin alte vitamine B, cum ar fi tiamina, riboflavina, piridoxina (vitamina B6) şi biotina (vitamina B8). Este o vitamină hidrosolubilă, a cărei carenţă alimentară produce pelagra.

Vitamina B3

Doza adiţională cotidiană recomandată: 15 mg pentru femei (în perioada lactaţiei, gravidele au nevoie de 16 mg) şi de 19 mg pentru bărbaţi.

Beneficii: Niacina îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, prin dilatarea vaselor, transformă glucidele în energie, asigură protecţie antioxidantă împotriva radicalilor liberi, scade nivelul colesterolului si a trigliceridelor, ajuta la digestie, sustine buna functionare a sistemului nervos şi a unor hormoni sexuali.

Surse naturale de vitamina B3

Broccoli, morcovi, cartofi, roşii, cereale integrale, ficat de vită, piept de pui şi de curcan, peşte oceanic (ton), arahide etc.

Simptomele supradozării: Această vitamină are un intens efect vasodilatator — ce apare la câteva minute după ingestia niacinei şi durează de la câteva minute până la o oră – manifestat clinic prin înroşirea feţei, senzaţie de mâncărime, de arsură, creşterea temperaturii pielii şi unele tulburări gastrice (greaţă, crampe abdominale). Rareori apar transpiraţii abundente şi accelerarea pulsului.

În caz de intoxicaţie acută, localizate sau generalizate, sunt posibile. Intoxicaţia cronică se manifestă prin tulburări nervoase (iritabilitate crescută sau chiar convulsii), pierdere în greutate, scaune cu sânge etc.

Contramăsură: Când apar simptome evocatoare ale supradozării, indicaţia terapeutică eficientă este suprimarea imediată a administrării vitaminei.

Loading..