Hipertensiunea arteriala afecteaza sanatatea rinichilor

Share

Afectiunea rinichilor nu afecteaza pacientul in niciun fel atunci cand se afla in stadiile incipiente si, daca este depistata timpuriu, nu va mai fi nevoie ca bolnavul sa ajunga la dializa sau chiar transplant renal.

Hipertensiunea arteriala afecteaza sanatatea rinichilor

Cum se depisteaza?
Aceasta afectiune apare atunci cand persoanele au o cantitate mare de proteine eliminata in urina si trebuie stiut faptul ca orice disfunctie a rinichiului se poate depista cu ajutorul unor teste simple.

Factori de risc
-cei care sufera de hipertensiune
-cei care sufera de diabet
-cei care sunt obezi
-cei care fumeaza
-cei care au peste 50 de ani
-cei care au deja o boala la rinichi

Daca boala nu este descoperita la timp, capacitatile rinichiului scad si, in timp, bolnavul va avea nevoie de dializa sau, mai rau, de un transplant renal. Conform studiilor, bolnavul este mai predispus la moarte din cauza afectiunilor cardiovasculare, inainte de ajungerea la cel mai avansat stadiu al acestei boli. De asemenea, se stie ca 80% din persoanele cu afectiuni ale rinichiului au o presiune arteriala crescuta.

Hipertensiunea arteriala
Aceasta are un rol important in boala cronica de rinichi, pe care o poate declansa, agrava sau aparea din cauza acesteia. Daca o persoana este afectata de hipertensiune, vasele sanguive vor deveni suprasolicitate, rinichii la fel, care nu vor mai functiona la capacitate maxima. Daca tensiunea este tinuta sub control, rinichii incep sa revina la normal, asa ca tratamentul pentru aceasta afectiune este prioritar pentru boala de rinichi.

Cum se tine sub control hipertensiunea arteriala?
-verificarea regulata a tensiunii;
-renuntarea la fumat si alcool;
-efectuarea exercitiilor fizice;
-intocmirea unei diete sanatoase;
-incercarea scaderii greutatii;
-relaxarea si controlarea stresului;
-administrarea medicamentelor (antihipertensive)…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news