Accidentul vascular cerebral: cauze, simptome, tratament

Share

Accidentul cerebral vascular localizat in emisfera stanga poate afecta in mod semnificativ abilitatile de comunicare si limbajul persoanei in cauza. Se poate ca persoana in cauza sa inteleaga si sa ofere un feedback verbal astazi, iar maine sa nu mai poata comunica deloc.

Cuprins:

Accidentul vascular cerebral

Acest fenomen total neplacut si inspaimantator se numeste afazie si este definit prin afectarea partii creierului care sustine controlul discursului si limbajului scris sau vorbit. Cauza principala a afaziei este reprezentata de accidentul vascular cerebral din emisfera stanga a creierului.

Tipuri de afazie

Trebuie cunoscut faptul ca semnele si simptomele afaziei difera in functie de tipul acesteia:

  • Afazia anatomica este forma cea mai usoara, in acest stadiu pacientii putand conversa.
  • Afazia expresiva impiedica pacientul sa utilizeze limbajul in exprimarea gandurilor sale si poate provoca probleme si la nivel de scriere.
  • Afazia receptiva se caracterizeaza prin intelegerea dificila a limbajului si poate ridica probleme de vorbire, intelegere si citire.
  • Afazia globala reprezinta cea mai grava forma de afazie, intrucat presupune o leziune grava a creierului. Pacientii diagnosticati cu acest tip de afazie risca sa isi piarda capacitatea de comunicare.

Tratamentul pentru afazie

Tratamentele pentru afazie, de orice tip, constau in tratamente lingvistice si sociale care au rolul de a stimula comunicarea.

Tratamentul de tip lingvistic se va baza pe structurile gramaticale si asocierile de cuvinte, iar cele sociale, pe implicarea bolnavilor in viata sociala.

Specialistii recomanda ca persoanele diagnosticate cu orice tip de afazie sa nu se izoleze social, ci sa participe la cat mai multe conversatii cu cat mai multa lume.

Instrumente pentru facilitarea comunicarii

In vederea usurarii comunicarii, specialistii vin in ajutor cu idei pentru persoanele foarte afectate de afazie si cu dificultati majore de comunicare:

  • cartonase cu imagini spre a ajuta bolnavul sa poata comunica mai usor;
  • carti cu imagini, resturi de bilete, pliante pentru a le usura persoanelor diagnosticate cu afazie sarcina de a povesti o intamplare;
  • agende in care sa fie notate cuvinte si propozitii in cazuri de urgenta;
  • dispozitivele generatoare reprezinta optiunea cea mai performanta, acestea avand rolul de a preinregistra mesajele dorite;
  • asistent personal – scrierea cuvintelor de o alta persoana in timp ce are loc o conversatie.

Progresul in urma tratamentului

Prognosticul in cazul afaziei este unul promitator, intrucat cercetarile recente au dovedit faptul ca opt din zece persoane afectate de afazie in urma accidentului cerebral vascular isi pot recapata capacitatile de comunicare…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente