Alimente si condimente bune pentru sanatatea creierului

Share

Una dintre cele mai importante strategii in prevenirea Alzheimer-ului include o nutritie sanatoasa a creierului. O dieta bogata in antioxidanti din fructe si legume, in grasimi Omega-3 din peste, nuci si in cereale integrale iti intareste celulele creierului si iti protejeaza corpul de diabet. S-a aratat ca diabetul dubleaza riscul de aparitie a Alzheimer-ului.

Alimente si condimente bune pentru sanatatea creierului

O nutritie sanatoasa a creierului nu inseamna numai sa urmam o dieta care sa ne ajute sa slabim. Inseamna sa schimbam modul in care vedem mancarea. Nu trebuie sa ne axam pe scaderea in greutate, ci trebuie sa mancam acele alimente care ne protejeaza corpurile si creierele.

Asta inseamna ca trebuie sa primesti nutrientii si vitaminele potrivite pentru organele si celulele din corp. Studiile au aratat ca anumite alimente ajuta la o buna sanatate a creierului in timp ce alte alimente trebuie evitate. Un studiu realizat la Universitatea Columbia pe mai mult de 2000 de persoane de 65 ani si mai in varsta a aratat ca exista un risc mai mic de aparitie a Alzheimer-ului la persoanele care consuma cantitati mai mari de nuci, peste, rosii, carne de pasare, legume, fructe si cantitati mai mici de produse lactate cu multe grasimi, carne rosie si unt. Multe studii au aratat ca mesele nutritive previn probleme comune de sanatate care influenteaza functionarea creierului si riscul de aparitie a Alzheimer-ului. In plus, multi oameni chiar slabesc urmand aceasta dieta.

Un studiu recent a aratat ca supraponderabilitatea dubleaza riscul de aparitie a Alzheimer-ului, in timp ce obezitatea mareste de patru ori acest risc.

Si condimentele si ierburile iti pot proteja celulele creierului. Nu dau doar culoare si aroma preparatelor, ci si beneficii pentru sanatate datorita antioxiantilor. De exemplu, usturoiul scade nivelul colesterolului si a presiunii. Ghimbirul poate calma durerea in cazul pacientilor cu artrita. Mai multe ierburi si condimente au proprietati anticancerigene. Datorita proprietatilor antioxidante, ierburile si condimentele pot proteja celulele creierului de procesul de imbatranire. Astfel de condimente sunt: oregano, vanilia, scortisoara, patrunjelul, busuiocul si piperul.

Cercetatorii au studiat recent piperina, antioxidantul principal din piperul negru. In numai doua saptamani, piperina a imbunatatit memoria la cobaii care aveau gena Alzheimer si a incetinit neurodegradarea centrilor din creier responsabili cu memoria.

Multora le place mancarea indiana care contine antioxidanti puternici precum turmericul, curry-ul si semintele de chimen. Timp de mii de ani, curcumina produsa de turmeric a fost folosita in prepararea condimentelor (curry, mustar), in colorarea mancarii si in medicina in tratarea anumitor afectiuni. Datorita numarului scazut de persoane cu dementa din India, cercetatorii considera ca mancand alimente cu curcumina iti protejezi creierul de Alzheimer. Cercetatorii de la UCLA au demonstrat proprietatile antiinflamatorii, antioxidante si anti-amiloide ale curcuminei, efecte care se pare ca protejeaza creierul de Alzheimer.

Multi experti considera ca uleiurile folosite la prepararea produselor bazate pe curcumina ajuta la protejarea neuronilor. Unii oameni iau suplimente de curcumina, dar nu e sigur ca ingredientul din aceste suplimente ajunge cu adevarat la celulele creierului. Unii cercetatori considera ca proprietatile antiinflamatorii ale curcuminei sunt raspunsuri ale corpului, declansate cand aceasta este absorbita de stomac. Curcumina se gaseste sub forma de capsule sau sub forma de turmeric in supermarketuri.

Ceea ce mancam afecteaza functiile noastre mentale si influenteaza sanatatea creierului si aparitia Alzheimer-ului.

Tine cont de urmatoarele strategii in dieta ta de prevenire a Alzheimer-ului:

–    Consuma carbohidratii complecsi si cerealele integrale si evita mancarurile procesate si carbohidratii cu un indice glicemic mare.
–    Caloriile conteaza cand vine vorba de controlarea greutatii, dar trebuie sa iti individualizezi dieta in functie de nevoile tale. O dieta cu putini carbohidrati da rezultate bune, insa e mai bine sa combini diversi carbohidrati bogati in fibre cu proteine, ca sa te simti satula mai mult timp.
–    Mananca grasimi Omega-3 din peste cel putin de doua ori pe saptamana, pentru a proteja creierul de Alzheimer si pentru a lupta cu depresia.
–    Fructele si legumele antioxidante sunt foarte bune pentru creier. Le poti consuma proaspete sau uscate, ori le poti face suc…
–    Proteinele sanatoase din peste, carne de pasare, de vita sau din soia fortifica muschii, satisfac foamea si iti dau aminoacizii esentiali.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente