Probleme de vedere

Share

Numarul persoanelor care au probleme de vedere este din ce in ce mai ridicat: 26% din populatia lumii sufera de miopie.

Probleme de vedere

Despre miopie

Cand vorbim despre miopie, ne referim la globul ocular mai lung decat cel normal sau de o forma atipica a corneei sau cristalinului. Lumina nu se va mai focaliza pe retina, ci in fata acesteia, ceea ce duce la formarea unei imagini neclare.

Despre hipermetropie

Hipermetropia este o afectiune care se poate corecta in timp si presupune vederea neclara a obiectelor aflate la mica distanta. Hipermetropia va crea probleme la citit, probleme cu vederea nocturna si va cauza dureri de cap.

Spre deosebire de miopie, in cazul hipermetropiei, globul ocular este prea scurt, iar corneea, aplatizata. Lumina se va focaliza in spatele retinei, nu in fata acesteia.

Despre glaucom

Glaucomul nu presupune simptome foarte evidente, in schimb poate duce la disparitia vederii periferice, in cazul in care boala avanseaza. In ceea ce priveste tratarea glaucomului, exista tratamente de ameliorare si vindecare, fie sub forma medicamentoasa, fie chirurgicala.

Afectiunea de glaucom inseamna adunarea in interiorul ochiului de prea mult lichid, ceea ce va duce la afectarea nervului optic.

Despre degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara are in vedere afectarea focalizarii imaginii, ceea ce duce la dificultatile de citire si de condus. Boala se va face simtita prin vedere incetosata si neclaritate la nivelul imaginii.

Afectiunea aceasta provoaca deteriorarea partii centrale a retinei, conducand astfel la aparitia a numeroase vase de sange la nivelul ochiului.

Despre retinopatia diabetica

Afectiunile oculare provocate de diabet sunt reprezentate de retinopatia diabetica, ceea ce inseamna pierderea vederii centrale sau chiar orbirea. Chiar daca aparent boala pare netratabila, exista totusi tratamente de vindecare.

Deteriorarea vaselor mici de sange se explica prin necontrolarea valorilor zaharului din circulatia sangvina si duce la vedere in ceata si, in cel mai rau caz, la orbire.

Despre cataracta

Dupa varsta de 60 de ani, majoritatea persoanelor sufera de cataracta, afectiune care se explica prin opacifierea cristalinului. In acest mod, vederea va deveni incetosata.

Despre retinita pigmentara

Retinita pigmentara este o afectiune definita de tulburare a vederii pe timp de noapte, ceea ce duce la pierderea vederii periferice si, in cazuri mai rare, la orbire.

Tesutul care prezinta sensibilitate la lumina se va deteriora incet, ducand ala aparitia unor pete negre pe retina.

Despre flocoane si pete

Petele incetosate prezente in umoarea apoasa sau corpul vitros al ochiului poarta denumirea de flocoane. Acestea pot duce la pierderea vederii periferice, de aceea este indicat sa se consulte medicul specialist.

Despre ambliopie sau ochiul lenes

Amblioia reprezinta vederea slaba la un ochi si presupune consultul medical spre a nu provoca creierul sa favorizeze doar celalalt ochi.

Despre prezbiopia

In cazul prezbiopiei, ochii nu mai sunt foarte flexibili si, in acest mod, persoana in cauza nu se mai poate concentra la citit si focalizarea la distanta.

Despre astigmatism

Afectarea vederii indiferent de distanta la care se priveste poarta numele de astigmatism. Aceasta afectiune duce la imposibilitatea retinei de a focaliza razele luminii intr-un singur punct.

Ingrijirea si protectia ochilor

In cazul in care persoana respectiva acuza prezenta unui corp strain in ochi, de orice tip, ea nu trebuie sa se frece la ochi, ci sa se spele cu apa calduta, iar in cazul in care apare mancarimea la nivelul ochilor pricinuita de ochii uscati, atunci se recomanda administrarea unor picaturi de ochi.

Daca pacientul acuza ochi rosii sau observa o inflamatie la nivelul ochilor, acesta trebuie sa consulte medicul specialist care ii va prescrie o reteta medicala potrivita.

In situatia in care o persoana observa aparitia unei umflaturi rosiatice la marginea pleoapei, ea trebuie sa aplice comprese cu apa calduta si sa renunte la produsele cosmetice sau lentilele de contact.

Daca persoana este alergica la diversi acarieni, atunci trebuie sa se fereasca prin protectia ochilor cu ochelarii de vedere sau de soare.

Examene oftalmologice regulate

Specialistii recomanda ca dupa varsta de 40 de ani sa se efectueze in mod frecvent consultatii oftalmologice spre a tine sub control eventualele afectiuni care se pot dezvolta.

Chirurgia refractiva

Interventia de ordin chirurgical are in vedere remodelarea corneei spre a corecta miopia, astigmatismul si hipermetropia.

Protejarea ochilor

Ochii trebuie protejati de lumina puternica si de eventualele arsuri la nivelul corneei, de aceea este indicata purtarea ochelarilor de soare.

De asemenea, specialistii recomanda consumul de alimente cu continut benefic pentru vedere: morcovi, spanac, nuci, citrice, peste, cereale integrale…

Pentru a corecta aceste probleme de vedere sau a reusi sa vedem clar si focalizat, atat la distanta mica, precum si la distanta mare, trebuie sa apelati la un medic oftalmolog, care va va prescrie fie ochelari de vedere, fie lentile de contact sau picaturi de ochi.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente