Cele mai întâlnite tipuri de cancer

Share

Celulele cancerigene sunt acele celule care încep să se dezvolte anormal. În cazul cancerului, tumoare malignă, aceste celule se răspândesc în numeroase organe, ajungând uneori să se răsfire în tot corpul persoanei afectate.

Cele mai întâlnite tipuri de cancer

     În România sunt aproximativ 41.000 de decese şi 67.300 de cazuri noi pe an.

Cele mai întâlnite tipuri de cancer sunt:

  1. Cancerul mamar – este cel mai răspândit în rândul femeilor, dar poate apărea şi la bărbaţi. Semnalul de alarmă este apariţia unui nodul la nivelul sânului. Când observaţi această schimbare, mergeţi de îndată la medic. Acei noduli pot fi maligni (care declanșează cancerul) sau benigni.

Printre factorii care duc la apariţia acestei tumori întâlnim:

  • Factorii genetici;
  • Factorii de mediu: iradierile, expunerea la radiaţii ultraviolete, o alimentaţie nepotrivită, viruși, contraceptive luate fără recomandarea medicului, consumul de alcool şi chiar fumatul activ sau pasiv;
  • Factorii endogeni sunt vârsta (întâlnită cu precădere la cele care au peste 55 de ani), lipsa alăptării, anumite perturbări endocrine, chiar şi obezitatea care se instalează după menopauză;
  • Riscul de formare este mai mare dacă mama, sora sau fiica au prezentat sau prezintă această boală. Dacă aţi avut la unul dintre sâni, există riscul să vă apară și la celălalt. Dar nu trebuie să disperaţi, ci să luptaţi pentru sănătatea dumneavoastră.
  1. Cancerul pulmonar apare mai ales în cazul fumătorilor activi, dar poate apărea şi în cazul celor pasivi. Cu cât aţi fumat mai multe ţigări şi continuaţi să o faceţi, cu atât veţi fi mai predispus la apariţia acestei tumori.

În stadiile incipiente nu prezintă simptome de obicei; acestea vor fi vizibile după ce afecţiunea a fost bine instalată. Printre factorii cauzatori regăsim, bineînţeles, fumatul, expunerea la azbest şi alte substanţe chimice, iar riscul este mai mare dacă cineva din familia dumneavoastră are sau a avut această tumoare.

Printre simptomele acestui tip de cancer regăsim tusea cu sânge, durere de oase şi de cap, oboseală continuă, dureri şi hârâit în piept, o răguşeală continuă şi o reducere inexplicabilă a greutăţii.

  1. Cancerul de col uterin prezintă o primă cauză afectarea cu virusul HPV. Alte cauze ce pot determina apariţia acestui tip de cancer sunt infecţia HIV, fumatul, anticoncepţionalele luate fără recomandarea medicului, începerea vieţii sexuale prea devreme, sistemul imunitar scăzut şi chiar partenerii sexuali multipli avuţi.

Femeile pot trăi cu acest virus în corpul lor, dar fără a fi afectate de cele mai multe ori.

Printre simptome regăsim durerile de la nivelul pelvisului sau cele care apar în timpul actului sexual, secreţii vaginale, dar apoase, nu cele care sunt mai vâscoase cum sunt cele cauzate de ciuperca numită Candida albicans. Alte simptome sunt sângerările vaginale care au un miros neplăcut: unele au loc după actul sexual sau chiar între perioadele de menstruaţie, iar în unele cazuri, şi după menopauză.

  1. Cancerul de prostată

Este printre cele mai întâlnite tipuri de cancer în rândul bărbaţilor. După vârsta de 50 de ani, ţesutul prostatei se modifică, aceasta devenind mai mare. Această mărire poate determina o îngustare a canalului urinar, ceea ce va determina un jet de urină mai slab, chiar şi o necesitate de urinare mai frecventă. În același timp, se poate dezvolta o tumoare ce nu apare din cauza stilului de viaţă.

Nevoia deasă de urinare, negolirea completă a vezicii, durerile osoase sau lombare, urina ce conţine sânge şi chiar dureri în timp ce urinaţi sunt unele din simptomele acestei tumori. Nu se ştie încă cu exactitate cauza formării acestui tip de cancer…

Alte tipuri de cancer frecvent întâlnite mai sunt cele cervicale, limfatice, rinofaringiene şi colorectale etc.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente