Simptomele cancerului de piele

Share

Cancerul de piele este asociat foarte des cu mâncărimile prezente la nivelul pielii și diferite leziuni dureroase ale acesteia. Cele mai cunoscute forme de cancer de piele sunt carcinomul celular scuamos (bazocelular și spinocelular) și melanomul.

cancerul-de-piele

Principalul simptom al acestei forme de cancer este modificarea aspectului pielii, modificare care constă în apariția unor iritații sau răni care au șanse mici de vindecare, sau apariția diferitelor alunițe sau negi.
În ceea ce privește simptomele carcinomului, care este, de fapt, tumoarea malignă a celulelor epiteliale, ele diferă în funcție de tipul acestuia.

Simptomele carcinomului bazocelular include modificări ale pielii care sunt asociate cu:

– Răni ferme, de culoare albicioasă, ale căror vase sangvine sunt asemănătoare unei pânze de păianjen;
– Răni mici însă care sunt adânc imprimate în piele și au aceeași culoare albicioasă ca în primul caz;
– Pete de culoare roșie, sensibile la atingere și care sângerează, însă nu foarte intens;
– Răni mici, profunde, de un aspect lucios și care se aseamănă unor negi;
– Pete care se aseamănă unor cicatrici și sunt prezente în special la nivelul feței;
– Răni care se manifestă prin stări de mâncărime intensă și sângerează. Ulterior sângerărilor se formează o coajă pe acea suprafață a pielii, iar acestea persistă pe o perioadă de până la trei săptămâni;
– Modificări la nivelul negilor deja existenți, culoarea, forma și mărimea acestora începând să se schimbe.

Carcinomul bazocelular este mult mai des întâlnit decât cel spinocelular, însă cel de-al doilea pare să se manifeste mai mult prin modificări suferite la nivelul feței, gâtului și al capului. În ceea ce privește carcinomul spinocelular, acesta se manifestă prin următoarele simptome:

– Răni de culoare roșie prezente în zonele care sunt primele expuse la soare și care persistă;
– Unele zone ale pielii pot suferi afecțiuni care le vor conferi un aspect aspru, asemănător cu pielea plină de solzi a unui pește, iar odată cu trecerea timpului pot cauza răni severe;
– Răni crescute în afara pielii care se aseamănă unor negi;
– Subțieri ale pielii la nivelul buzei inferioare. Acestea sunt frecvent întâlnite în cazul persoanelor fumătoare, în cazul celor care au obiceiul de a mesteca tutun și celor care se expun frecvent la vânturi puternice sau raze solare accentuate.

O mare parte dintre aceste simptome sunt prezente și în cazul melanomului, însă în majoritatea cazurilor acesta se manifestă prin apariția unor creșteri în afara pielii care sunt foarte asemănătoare alunițelor.

Melanomul acționează uneori chiar și în zone în care sunt deja crescute alunițe, acestea începând să sufere diferite transformări într-o perioadă destul de scurtă.

În cazul femeilor, zonele care sunt predispuse la apariția acestor răni și alunițe sunt spatele și picioarele. De asemenea, persoanele care au un ten deschis la culoare sunt mai predispuse îmbolnăvirii de cancer de piele decât cele care au o culoare a pielii mai închisă…

Dacă aveți alunițe, nu este indicat să le eliminați, deoarece chiar în acel moment puteți declanșa apariția unei leziuni la nivelul acesteia, lucru care ar putea evolua, iar în final ar duce la apariția cancerului. Încercați să vă feriți pe cât mai mult posibil de razele solare și urmăriți îndeaproape starea acestora.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news