Cauzele alergiilor si simptomele provocate

Share

Cauzele alergiilor sunt încă necunoscute. La contactul repetat al organismului cu anumite substante, numite alergene, se produce o reactie cunoscuta si sub numele de alergie. Alergiile sunt manifestate prin lacrimarea ochilor, secretii nazale, stranuturi puternice, furnicaturi sau mancarimea nasului. Daca aveti sentimentul de sufocare, respiratie ingreunata sau suieratoare ori tuse seaca, inseamna ca aveti o alergie in zona plamanilor.

Cuprins:

alergie

 

Alergiile apar în mai multe feluri, fie că vorbim despre ierburi, părul de animale, polen, produse cosmetice sau parfumuri. Alergiile apar atunci când sistemul imunitar se declanșează împotriva acestor substanțe din mediu și apar diverse reacții ale corpului nostru, cum ar fi iritațiile, strănutul, ochii înlăcrimați, tusea, se instalează senzația de mâncărime sau chiar probleme de respirație.

Cum se reduc simptomele alergiilor?

Pentru a reduce cauzele alergiilor, este necesară schimbarea comportamentelor obișnuite. În cazul anumitor alergii, hiposensibilizarea atenuează senzațiile de disconfort.

Atunci când avem de-a face cu alergii și organismul nostru reacționează exagerat la substanțele din jur, care sunt inofensive în mod normal, dar sunt interpretate ca anticorpi, fiecare contact cu substanța respectivă ca provoca alergii. Anticorpii sunt principalii responsabili pentru eliberarea de substanțe declanșatoare, agresive.

Pe lângă reacția anticorpilor, care apar la un interval de câteva minute după contactul cu substanța, organismul are posibilitatea de a permite anumitor celule să reacționeze la substanțele respective. Reacția în acest caz apare după câteva ore sau câteva zile.

Care sunt cauzele alergiilor?

Alergiile sunt în plină desfășurare și în continuă creștere de la om la om, considerându-se c poluarea sau contactul microbin prea scăzut din primii ani de viață ar putea juca un rol important în acest sens. Sunt cunoscute peste 20000 de substanțe care sunt cauzele alergiilor și care fie sunt inhalate, ingerate sub forma de alimente sau medicamente sau chiar preluate prin contact la nivelul pielii.

Alergia și pseudoalergia

Există o diferență între reacțiile alergice și pseudoalergice. Pseudoalergiile prezintă simptome asemănătoare cu cele cele ale alergiilor propriu-zise, încă de la primul contact al corpului cu substanța, însă fără a produce anticorpi. Acesta este modul în care oamenii reacționează la salicilați. În cazul alergiilor, corpul reacționează la substanțele asemănătoare cu cele împotriva cărora a creat anticorpi.

Simptomele alergiilor

Alergiile sunt însoțite de reacții multiple, cum ar fi mâncărimile, înroșirea, erupțiile pielii, edemul erc. De asemenea, pielea poate fi uscată sau roșie în cazul eczemelor. Pot apărea probleme de digestie, ca diareea, balonarea constipația.

Rinita alergică este cea mai întâlnită formă de alergie

Rinita alergică este cea mai întâlnită formă de alergie. Ea provine din polen. Pe lângă polenul de mesteacăn, alun sau sau ierburi, s-a constatat că polenul de ambrozie și frasin provoacă senzația de nas încărcat și înroșirea ochilor. Atunci când acest lucru afectează și plămânii, vorbim deja despre astm, care poate apărea și în rândul copiilor. Pe lângă polen și mucegai. Substanțele toxice din aer, precum și praful și ozonul pot provoca apariția astmului sau înrăutățirea tabloului clinic.

Forme de alergii

Alergia la acarienii din praf, care poate provoca greutăți în respirație

Alergia la părul de animale, ale cărei reacții pot să varieze de la înroșirea pielii

Alergiile de contact se manifestă de cele mai multe ori prin apariția eczemelor, cu precădere pielea afectată de neurodermită va reacționa foarte sensibil la parfumuri.

Alergia solară, în cazul căreia, pielea reacționează prin pistrui mici în urma expunerii la raze.

Nu trebuie uitate nici inrosirea ochilor, lacrimarea, mancarimea sau pleoapele umflate, care sunt cateva semne ale alergiei in zona ochilor, iar varsaturile, crampele si diareea reprezinta cateva semne ale unei alergii la tractul digestiv.

Daca pielea are alergie, atunci vor aparea eruptii insotite de mancarimi, eczeme, dermatite, iar acestea pot fi cauzate de bijuteriile purtate, cosmeticele folosite, imbracaminte sau contactul cu diferiti alergeni. Iata cateva sfaturi:

Covor la usa
Cei mai multi alergeni care se regasesc in mucegai, praf sau pesticide, pot ajunge in casa de pe pantofi. Daca veti pune un covor la intrarea in casa pentru ca cei care vor sa treaca pragul casei sa aiba cum sa isi stearga pantofii inainte de a intra, se recomanda alegerea un covor de cauciuc, pentru ca acesta poate sa fie curatat mai usor.

Filtru hepa
Calitatea aerului este foarte importanta si poate sa fie imbunatatita prin utilizarea unui filtru hepa, care poate capta pana la 98% din alergenii din aer. Dispozitivele sunt portabile, iar dimensiunea poate varia in functie de dimensiunile incaperii in care se doreste sa fie instalat.

Curatarea narilor
Pentru ca simptomele alergiilor sa fie reduse, este indicat ca narile sa fie curatate cu un spray cu apa de mare.

Salteaua de pat
Daca se inlatura acarienii prezenti pe perne si saltele, asa se pot preveni alergiile. Se recomanda alegerea unor perne umplute cu materiale sintetice, in locul celor clasice care sunt preferate de acarieni…

Acoperiti saltelele
Exista anumite huse speciale pentru ca saltele sa fie acoperite, si astfel sa va puteti proteja impotriva alergenilor..


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news