Cerumenul – simptome, cauze, tratament

145

Depozitele de ceara din urechi mai sunt cunoscute si sub numele de cerumen; acestea pot produce o obstructie a urechii, care va face ca spalarea naturala a acestui organ sa fie ingreunata. Cerumenul are rolul de a apara natural organismul, capteaza murdaria si face in asa fel incat bacteriile sa nu se poata dezvolta. Daca urechea este blocata de cerumen, bolnavul este nevoit sa apeleze la serviciile unui specialist.dopuri de ceara

Simptomele sunt:
-durerea urechilor;
-urechea infundata;
-zgomotul in urechi;
-scaderea auzului la urechea care are probleme.

Cauze
Ceara din urechi este secretata de glande aflate in pielea conductului auditiv. Cerumenul, dar si firele micute de par opresc adesea praful sau alte particule ce pot deteriora timpanul.

La cei mai multi dintre oameni se afla intotdeauna o cantitate redusa de ceara spre iesirea urechii, care se indeparteaza prin spalare. Daca se secreta mai multa ceara decat ar trebui, si daca aceasta nu se inlatureaza corespunzator, se acumuleaza si exista sansa sa blocheze canalul urechii.

Trebuie mentionat faptul ca aceste depozite de ceara apar cel mai des atunci cand se incearca curatarea urechilor cu ajutorul betisoarelor de urechi, care, in cele mai multe dintre cazuri, vor impinge ceara mai departe in ureche.

Tratament
Medicul trebuie sa elimine excesul prin intermediul unui aspirator mic sau cu un instrument denumit chiureta si va curata ceara cu ajutorul unei seringi din cauciuc. Daca aceasta problema este recurenta, se apeleaza niste medicamente pentru ca cerumenul sa fie eliminat, precum picaturi (peroxid de carbamida) tip de 5 saptamani pentru a se preveni acest lucru…