Anatomia plamanilor

Share

Cei doi plamani sunt organe esentiale pentru respiratie, fiecare dintre ei fiind plasat intr-o parte a toracelui si separat prin inima.

Anatomia plamanilor

In ceea ce priveste textura plamanilor, aceasta este una poroasa si spongioasa, plamanul plutind in apa. Plamanii sunt elastici, au o suprafata foarte neteda.

Daca la nastere plamanii sunt rozii, cu cat inaintam in varsta, cu atat acestia prezinta cateva pete, de la gri la negru. Ca si cantitate, plamanul drept are un pic peste sase sute de grame, iar cel stang aproape sase sute de grame.

Caracteristicile plamanilor

Plamanii au forme conice, la examinare prezentand un apex, o baza, trei margini si doua suprafete.

In ceea ce priveste apexul, acesta este rotund si ajunge pana deasupra nivelului sternului si a primei coaste, baza plamanului este una de forma concava si este localizata deasupra diafragmului, baza plamanului fiind cea care coboara si urca in functie de inspirare si expirare. In ceea ce priveste suprafata costala, aceasta este una convexa care completeaza forma cavitatii toracice, iar in ceea ce priveste suprafata mediastinala, aceasta este in contact cu pleura mediastinala.

In privinta marginilor, cea inferioara este subtire si ascutita, cea posterioara este rotunjita si se afla la nivelul partilor coloanei vertebrale, iar marginea anterioara este una ascutita si subtire si este localizata in fata anterioara pericardului.

Santurile si lobii plamanilor

In ceea ce priveste plamanul stang, acesta este impartit in doi lobi, anume lobul superior si lobul inferior, fiind separate printr-o fisura interlobulara.

Acesta se afla deasupra coastelor. Lobul superior se afla deasupra fisurii interlobulare, iar cel inferior in spatele acestei fisuri.

In ceea ce priveste plamanul drept, acesta este alcatuit din trei lobi: lobul superior, lobul mijlociu si lobul inferior, fiind impartit de doua fisuri interlobulare.

O fisura interlobulara are rolul de a separa lobul inferior de cel mijlociu si cel superior, iar cealalta fisura delimiteaza lobul superior de lobul mijlociu.

Radacina pulmonara

Prin radacina, plamanul este conectat cu inima si traheea. Ea este alcatuita din bronhia principala, artera pulmonara, venele pulmonare, arterele si venele bronsice, plexurile nervoase pulmonare, vasele limfatice si tesutul conjunctiv.

Radacina plamanului drept este localizata in spatele venei cave superioare, iar cea a plamanului stang trece sub arcul aortic.

Diviziunile bronhiilor

Bronhia supraarteriala se afla deasupra nivelului arterei pulmonare. Celelalte diviziuni corespunzatoarea bronhiei principale se afla sub artera pulmonara, numindu-se bronhii subarteriale.

Prima bronhie subarteriala tine de lobul mijlociu, timp in care ramura principala da nastere unui numar relativ mare de bronhii dorsale de marimi mari si mici.

Bronhiile intrapulmonare se divid si subdivid in intregul organ, cea mai mica subdiviziune fiind bronhiola lobulara.

In ceea ce priveste bronhiolele lobulare, acestea difera de bronhiile mari, intrucat ele nu detin un cartilaj.

Ductul alveolar este conectat cu un numar mare de spatii sferice neregulate numite atrii.

Alveolele sunt imbracate intr-un epiteliu scuamos simplu.

Structura plamanilor

Plamanii sunt constituiti dintr-o membrana externa seroasa numita pleura pulmonara. Aceasta este subtire si transparenta avand rolul de a inveli plamanul pana la radacina lui. In alcatuirea lor mai intra si tesutul areolar subseros, care este bogat in fibre elastice ajungand si intre lobi, si parenchimul, care este alcatuit din doi lobuli secundari total diferiti.

Fiecare lob secundar este constituit din lobuli primari care la randul lor sunt constituiti din canal alveolar si vase de sange.

Vasele sangvine si nervii

Artera pulmonara are rolul de a transporta sangele neoxigenat pana la plamani. Ramurile arterei pulmonare se afla in fata bronhiei, vena aflandu-se dedesubt.

In ceea ce priveste capilarele pulmonare, acestea alcatuiesc plexuri ce se invecineaza cu epiteliul.

Venele pulmonare se afla in capilarele pulmonare, unindu-se ulterior spre a strabate parenchimul pulmonar. In cele din urma, venele pulmonare se varsa in atriul drept al inimii, sangele cu oxigen ajungand in tot organismul uman prin intermediul aortei.

In ceea ce priveste arterele bronhice, acestea au rolul de a transporta sange in vederea nutritiei plamanului, ulterior fiind distribuite glandelor bronsice.

Vena bronsica ia nastere la radacina plamanului cu ajutorul venelor superficiale si profunde, ce corespund bronhiilor si arterelor bronsice…

Fibrele nervoase din plexuri furnizeaza fibrele aferente muschiului bronsic si fibrele aferente membranei mucoasei bronsice.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente