Cum tratăm definitiv pneumonia

Share

Pneumonia este o infectie a unuia sau ambilor plamani, care este generata, de cele mai multe ori, de virusi, bacterii sau fungi. Pana la descoperirea antibioticelor, mai mult de o treime din oamenii care sufereau de pneumonie decedau din cauza infectiei. In prezent, milioane de oameni pot dezvolta anual pneumonie si cei mai multi dintre ei sunt internati in spital pentru a fi tratati.

pneumonia

Pneumonia poate fi determinata de diferite tipuri de microorganisme (bacterii, virusuri, ciuperci) si este o infectie a plamanilor. Simptomele principale ale pneumoniei includ tusea, sputa productiva, febra si durerea in piept pe timpul inspiratiei.

Exista suspiciunea de penumonie atunci cand medicul observa, in urma ascultarii, sunete toracice anormale. Diangosticul poate fi confirmat si de radiografia toracica. Bacteriile care pot cauza pneumonia sunt identificate prin cultura de sputa. Efuziunea pleurala, adica lichidul din jurul plamanului inflamat, pneumonia bacteriana si fungica (dar nu si cea virala) se pot trata cu antibiotice.

Cum poate fi contactata pneumonia

In unele situatii, pneumonia e transmisa prin respirarea unor picaturi mici care contin microorganisme ce cauzeaza pneumonie. Picaturile ajung in aer cand o persoana care este infectata cu germeni, stranuta sau tuseste.

Alteori, pneumonia e provocata atunci bacterii sau virusi care in mod normal sunt prezenti in gura, gat sau nas ajung in interiorul plamanilor. De exemplu, in timpul somnului, oamenii pot aspira fluidele secretate la nivelul gurii, nasului sau gatului. In mod obisnuit, organismul raspunde reflex prin tuse, iar sistemul imunitar incearca sa previna aspirarea microorganismelor care pot determina pneumonia.

Daca un individ are sistemul  imunitar slabit din cauza anumitor conditii, acesta poate manifesta o pneumonie severa. Un risc mai crescut decat populatia generala de a dezvolta pneumonie il au persoanele care au fost afectate recent de infectii virale, de unele boli pulmonare sau cardiovasculare, precum si cei care au probleme de inghitire. Un risc deosebit apare la alcoolici, consumatori de droguri sau aceia care au suportat un accident vascular cerebral ori convulsii.

Odata ce organismele patrund in plamani, ajung la nivelul saculetilor de aer si pasajelor pulmonare, unde se multiplica rapid. Aceasta zona a plamanilor se va umple cu lichid si puroi (celule inflamatoare ale organismului), desi organismul va incerca sa lupte impotriva infectiei.

Care sunt cauzele pneumoniei

Pneumonia este o inflamare a unei parti a plamanilor, a unuia sau ambilor plamani. Conditia poate fi generata de o bacterie sau de un virus si, in functie de varsta, starea de sanatate, tipul bacteriei sau virusului implicate, afecteaza oamenii in mod diferit.

Asistenta medicala acordata in spital

Bolnavii de pneumonie sunt spitalizati intre 1 si 4 zile. Pentru tratarea pneumoniei, medicamentele vor fi administrate fie pe cale intravenoasa, fie oral. Daca bolnavul poate tolera ingestia de alimente, va fi inlocuita administrarea medicamentelor pe cale intravenoasa cu administrarea orala, din prima sau a doua zi de spitalizare.

Este de mare importanta ca medicul si personalul medical sa aiba cunostinta despre toate medicamentele utilizate de persoana care sufera de pneumonie, fie ca este vorba despre medicamente care au fost eliberate fara prescriptie medicala, de vitamine sau chiar de suplimente alimentare sau naturiste.

Dupa eliberarea din spital este important ca pacientul sa urmeze cu precizie tratamentul prescris, in caz contrar pneumonia putand recidiva. Folosirea antibioticelor va depinde de tipul bacteriei implicate. Si in acest caz medicul trebuie instiintat cu privire la eventualele reactii alergice la anumite categorii de antibiotice pe care pacientul le are.

Intre principalele reactiile adverse ale antibioticelor folosite in tratarea pneumoniei sunt greata, diareea, eruptiile cutanate, roseata, umflaturi sau urticarie. Daca bolnavul manifesta oricare dintre aceste simptome, va fi anuntat de indata medicul sau personalul medical.

Controlul durerii

De obicei, pneumonia nu determina durere. Totusi, ca urmare a tusei puternice, poate aparea un disconfort la nivelul coastelor, situatie in care va fi consultat medicul in vederea folosirii unui antitusiv. Poate fi utila si utilizarea unei perne pentru sprijinirea abdomenului bolnavului care tuseste.

Durerile pot fi declansate si de prezenta unor conditii preexistente. In acest caz, este important sa fie luate masuri pentru controlarea precoce si adecvata a durerii chiar de la debutul tusei pentru ameliorarea acestui simptom.

Investigatii si diagnostic

Pentru a stabili diagnosticul corect al pneumoniei, vor fi recomandate de catre medic urmatoarele investigatii:
-executarea unei radiografii toracice cu raze X;
– efectuarea analizei de sange;
– analizarea sputei;
– bronhoscopie.

Totodata, va fi verificat si nivelul de oxigen din sange, pentru a se stabili daca pacientul are nevoie de oxigen suplimentar.

Dieta cand dorim sa tratăm definitiv pneumonia

In functie de starea bolnavulului, acestuia ii pot fi introduse fluide pe cale intravenoasa. Pentru sprijinirea procesului de recuperare, este necesara mentinerea unei diete sanatoase si echilibrate. Se vor consuma, daca medicul nu restrictioneaza acest lucru, patru-sase pahare de lichid pe zi.

Planificarea activitatilor
In general, se recomanda pozitia in care bolnavul se va aseza pe scaun si mersul pe jos. Vor fi evitate actiunile obositoare si perioadele de repaus se vor alterna cu activitatile.

Un rol foarte important il are odihna. Fiecare persoana este afectata de penumonie in mod diferit. Numai medicul este in masura sa decida cand bolnavul poate reveni la activitatile sale uzuale. Pana la recuperarea completa a unei persoane, poate dura si pana la o luna.

Recomandari pentru o recuperare rapida

Pentru scurtarea perioadei de vindecare, este necesara cat mai multa odihna, dar bolnavul va trebui sa isi mentina constant si un nivel de activitate, fara insa a ajunge la oboseala. Pneumonia poate fi insa prevenita prin realizarea vaccinului antigripal si a vaccinului impotriva pneumoniei pneumococice.

Semnalele de alarma

Se va contacta medicul daca sunt prezente oricare din urmatoarele simptome:
– frisoane sau febra peste 38.5;
– tuse severa sau care se agraveaza;
– dificultati de respiratie;
– cresterea cantitatii de sputa care isi schimba culoarea de la galben pal spre verde (sau o culoare mai inchisa);
– scurtarea respiratiei in repaus si scaderea rezistentei la desfasurarea activitatilor normale;
– depuneri albicioase in interiorul cavitatii bucale sau aparitia de iritatii…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente