Pneumonia – simptome si prevenire

Share

Pneumonia este o infectie care se poate localiza la unul sau la ambii plamani. Afectiunea este cauzata de virusuri, fungi sau bacterii. In functie de cauza care a declansat pneumonia, medicul poate recomanda tratamentul cel mai potrivit. In general, boala este provocata (cel mai des la copiii cu varsta mai mica de 5 ani) de virusuri respiratorii.

Pneumonia

Factori de risc
In mod obisnuit, germenii din aerul pe care il respiram sunt filtrati de organism. Mecanismul acesta previne ca plamanii sa se infecteze. Insa, uneori, germenii gasesc modalitati de a patrunde in plamani, situatie in care pot provoca infectii. Aceasta este foarte probabila atunci cand:
•    sistemul imunitar este slabit;
•    germenii sunt foarte puternici;
•    corpul nu este eficient in filtrarea germenilor din aerul respirat.

Atunci cand germenii generatori ai penumoniei ajung la plamani, saculetii cu aer sau alveolele se pot inflama si se vor umple cu lichid sau puroi. Acest lucru determina aparitia manifestarilor pneumoniei, respectiv febra, tuse, frisoane si probleme de respiratie.

Cand suferiti de pneumonie, sangele dumneavoastra nu este suficient de bine oxigenat. Existand prea putin oxigen in sange, celulele nu functioneaza corespunzator, iar aceasta este cauza principala pentru care infectia se raspandeste in corp. Penumonia poate provoca efecte grave, inclusiv moartea unei persoane.

Cum afecteză pnoumonia:
Pneumonia influenteaza plamanii in doua moduri. In cazul pneumoniei lobare sunt afectate doar portiuni dintr-un plaman, in timp ce in cazul bronhopneumoniei sunt afectati ambii plamani pe mai multe portiuni.

Insa, efectele pneumoniei, in functie de varsta si de starea de sanatate, pot diferi de la un pacient la altul. Cele mai expuse riscului dezvoltarii complicatiilor grave sunt persoanele in varsta care, in unele cazuri, nu supravietuiesc bolii. Sansele de recuperare completa sunt mult mai mari la persoanele tinere diagnosticate cu pneumonie, chiar atunci cand simptomele sunt mai severe.

Ca efecte ale pneumoniei asupra plamanilor apar supraproductia de mucus si alte fluide, fapt care genereaza dificultati de respiratie si ingreunarea schimbului de gaze la nivelul plamanilor. Astfel, furnizarea oxigenului catre organism se va face cu dificultate.

Pe termen lung, penumonia poate duce la aparitia unor leziuni pulmonare permanente si la cresterea riscului declansarii insuficientei respiratorii.

Bolnavii cu pneumonie au o infectie activa la nivelul plamanilor, unde pot fi intalnite atat ciuperci, bacterii, virusuri, cat si alte organisme, in cazul in care sistemul imunitar este scazut. Infectarea plamanilor poate provoaca umplerea cu lichid a alveolelor pulmonare. Ca urmare a schimbarii presiunii din interiorul plamanilor vor aparea dificultati de respiratie si oxigenare, respiratie rapida. In situatii mai grave, pneumonia poate dezvolta un abces in plamani, complicatie care poate fi destul de grava.

Penumonia poate avea efecte si complicatiile grave ca abcesele pulmonare, aparitia bacteriilor in sistemul circulator si acumularea de lichid in plamani. Cresterea necontrolata a bacteriilor din sange poate determina umflarea tesuturilor sau insuficienta de organ, care poate produce decesul.

Bolnavul de pneumonie poate dezvolta sindromul de detresa respiratorie acuta, care apare cand pneumonia a afectat ambii plamani.

Complicatii pot aparea mai ales atunci cand persoanele sunt in varsta sau in cazul celor care au o stare de sanatate precara, dar si in cazul fumatorilor.

Tratarea penumoniei in faza incipienta poate ajuta la limitarea problemelor pulmonare ulterioare. Pentru a contracara efectele pneumoniei, medicii se concentreaza asupra gasirii unor medicamente potrivite pentru tratarea infectiei, dar si asupra ingrijirii bolnavilor. Daca infectia este severa, este necesara spitalizarea sau, uneori, chiar ventilatia, cu scopul de a facilita respiratia.

Pneumonia bacteriana este tratata cu antibiotice, pentru ca este necesar sa se consume foarte multe lichide, iar persoanele care sufera de infectii fungice vor fi tratate cu eficienta maxima cu ajutorul medicamentelor antifungice.

Netratate la timp, infectile la plamani pot deveni fatale pentru pacienti intrucat, ca urmare a lipsei de oxigen, tesuturile din organism vor incepe sa sufere. Atunci cand aportul de oxigen care ajunge la creier este limitat de efectele negative generate de pneumonie asupra plamanilor, bolnavii ar putea manifesta convulsii si este posibil sa intre in coma.

Modalitati de prevenire

Pentru prevenirea efectelor pneumoniei trebuie avute in vedere o serie de masuri, printre care:
•    spalarea in mod regulat a mainilor, obicei care ajuta la stoparea raspandirii germenilor ce contribuie la producerea racelilor, care se pot genera pneumonii;
•    urmarea unei diete sanatoase ce include in mod pregnant produse lactate fara grasimi, cereale integrale, fructe si legume;
•    mentinerea unei greutati adecvate;
•    exercitii fizice;
•    odihna suficienta;
•    evitarea fumatului;
•    intarirea sistemului imunitar;
•    evitarea transmiterii virusurilor sau bacteriilor atunci cand sunteti bolnavi…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente