Terapia cu aerosoli

Share

Terapia cu aerosoli este o forma de tratament a multor afectiuni, inclusiv a bolilor obstructive ale cailor respiratorii.

aerosoli

Aceasta este o tehnica noua de tratare ce presupune introducerea in caile respiratorii inferioare a medicamentelor prin intermediul aerosolilor, in scopul de a obtine un efect topic sau sistemic.

Un mare avantaj al acestei terapii este acela ca sunt utilizate doze mai mici de substante medicamentoase decat in cazul altor forme de tratament, iar efectele adverse care apar sunt mici. In acelasi timp, raspunsul la tratament este mult mai rapid.

Dispozitive pentru aerosoli
Dispozitive care pot genera aeorsoli sunt diferite:
– nebulizatoare;
– dispozitive de inhalare cu pudra uscata;
– dispozitive de inhalare presurizate cu doze determinate.

Utilizarea acestor dispositive, indiferent de tip, are avantaje si dezavantaje care trebuie intelese pentru a fi optimizate beneficiile pentru sanatate. Si in cazul ventilatiei mecanice poate fi utilizata terapia cu aerosoli ca parte a terapiei bronhodilatatoare, a medicatiei antiinflamatorii si, uneori, pentru instilarea antibioticelor sau mucoliticelor.

Cum ajung aerosolii in plamani?
In momentul respiratiei, aerosolii patrund prin gura, trahee, bronhii ce se ramifica in pasaje respiratorii mai mici numite bronhiole care, la randul lor, contin mici saculeti cu aer (alveole).

In cadrul terapiei cu aerosoli, cel mai des sunt folosite bronhodilatatoarele ce au rol de relaxare a cailor respiratorii, in acest fel devenind mai spatioase, iar respiratia, mai usoara. Majoritatea tratamentelor cu aerosoli dureaza aproximativ zece minute si se recomanda sa se repete de trei sau patru ori pe zi.

Cum se desfasoara tratamentul cu aerosoli?
Pentru a fi eficienta, se recomanda ca in terapia cu aerosoli sa fie respectate urmatoarelor etape:
– Va fi aleasa o zona confortabila, iluminata bine si aproape de o sursa de curent.
– Aparatul de aerosoli va fi conectat la o sursa de curent.
– Inainte de a monta partile dispozitivului de aerosoli sau a manipula medicatia, se spala bine mainile.
– Medicatia va fi turnata in recipientul special al aparatului de aerosoli.
– Cand medicatia nu este ambalata sub forma unei doze, va fi masurata exact cantitatea acesteia si va fi diluata cu solutie salina sau apa.
– Cantitatile precise si instructiunile specifice privind amestecarea substantelor vor fi oferite de medicul curant.
– Va fi atasat capacul la recipientul in care a fost pusa solutia medicamentoasa.
– Va fi introdus unul dintre capetele tubului de alimentare la recipientul aparatului de aerosoli, iar celalalt, la unitatea acestuia. Se baga in priza celalalt cablu al unitatii dispozitivului de aerosoli.
– Bolnavul se va aseza in pozitie sezanda si va porni aparatul de aerosoli. Ar trebui sa se poata. Daca nu se observa cum sunt eliberate pulberi fine din piesa bucala a nebulizatorului, trebuie verificate conexiunile si cantitatea de medicament.
– Piesa bucala a aparatului se va tine intre dinti, cu buzele de jur imprejurul ei si se va respira normal pe gura, nu pe nas.
– Ritmul respiratiei trebuie sa fie normal si nu se va accelera, pentru ca medicamentul sa fie distribuit uniform in plamani…
– Face tratamentul se complet, iar apoi se opreste compresorul nebulizatorului.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente