Tulburarea dismorfica corporala: sindromul urâțeniei închipuite

Share

Tulburarea dismorfică corporală se mai numește și sindromul urâțeniei închipuite și constă în preocuparea pentru un anumite defect al aspectului nostru sau preocuparea pentru o anumită anomalie fizică, atunci când aceasta este prezentă.

Cuprins:

Tulburarea dismorfica corporala este destul de des intalnita, afecteaza psihicul, iar de cele mai multe ori nu poate fi diagnosticata. Principala caracteristica a tulburarii este stresarea pentru un simplu defect imaginat al aspectului fizic, iar de cele mai multe ori cele vizate sunt urechile, nasul, fata sau parul.

Tulburarea dismorfica corporala

Practic, tulburarea dismorfică corporală are loc atunci când persoana este preocupată în mod exagerat de problemele corporale.

Cauzele tulburării dismorfice corporale

Tulburarea dismorfică corporală duce la anumite consecințe neplăcute, cum ar fi o anumită deteriorare semnificativă clinic în societate, din punct de vedere profesional sau în ceea ce ține de diverse domenii de activitate.

Preocuparea excesivă a persoanelor este în strânsă legătură cu insatisfacția față de conformația ți dimensiunea corpului din anorexia nervoasă.

Simptomele tulburării dismorfice a corpului

  • Printre simptomele cel mai des întâlnite, legate de această problemă a persoanelor, se numără:
  • Privitul excesiv în oglindă, încercarea persoanei de a ascunde sau de a acoperi cât mai bine posibil defectele sesizate
  • Solicitarea reasigurărilor că defectul existent nu este mult prea evident sau prea vizibil
  • Analizarea în mod repetat a defectului respectiv
  • Teama de a nu judecat de ceilalți pe baza defectului respectiv
  • Confruntarea cu diverse probleme la serviciu sau la școală sau chiar în cadrul relațiilor interpersonale, din cauza depistării defectului și incapacității de a se deconcentra de la defect
  • Sentimentul de izolare sau anxietate în preajma persoanelor din jur
  • Vizitele la medic, cum ar fi chirurgii esteticieni, dermatologii, care sunt capabili să găsească soluții sigure pentru astfel de probleme
  • Anxietatea și teama provocate de defectul perceput, precum și concentrarea pe timp îndelungat asupra acestei probleme.

Zonele de interes cel mai des întâlnite

Pielea și imperfecțiunile care apar la nivelul ei, cum ar fi ridurile, cicatricile, acneea, petele, vergeturile, liniile faciale, paloarea pielii, parul de pe corp, mărimea nasului

Diverse imperfecțiuni ale părului, cum ar fi părul corporal, absența părului sau chiar capul și forma lui.

Trăsăturile faciale cum ar fi nasul, ca cea mai frecventă nemulțumire a oamenilor, precum și nemulțumirea față de dimensiunea corpului

Greutatea corporală creează obsesii, de cele mai multe ori, în rândul adolescentelor.

Tratamentul adecvat pentru tulburarea dismorfica corporala

Tulburarea dismorfică a corpului poate fi tratată prin diverse metode, cum ar fi medicamentele, care ajută la recăpătarea serotoniei. În acest caz, cele mai indicate sunt medicamentele antidepresive care diminuează obsesiile legate de propria persoană.

Un alt tratament adecvat este terapia comportamentală, prin care persoana trece prin mai multe etape:

Terapeutul solicită bolnavului să se implice într-o serie de situații sociale, fără a-și masca defectul

Bolnavul este ajutat să înceteze comportamentul obsesiv cu privire la propriul corp și la propriile defecte, care include verificarea sau ascunderea lor. Etapa se referă la eliminarea oglinzilor sau a diverselor acțiuni prin care bolnavul tinde să se autoverifice sau să aibă o obsesie constantă legată de zonele cu probleme.

Bolnavul este ajutat să se vadă cu alți ochi și să își schimbe convingerile cu privire la propriul corp.

Această tulburare dismorfică a corpului afectează, din păcate, atât bărbații, cât și femeile, într-un număr destul de mare. Femeile suferă, de cele mai multe ori de anxietate și tulburări de panică și sunt foarte des obsedate de sâni, buze, nas sau picioare.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news