Cauzele fibromului uterin

Share

Dupa ce au implinit varsta de 30 de ani, circa 20-25% dintre femei au unul sau chiar mai multe fibroame uterine, o afectiune care nu are consecinte foarte grave, dar uneori poate determina aparitia complicatiilor, din acest motiv fiind necesar un tratament medical.

Cauzele fibromului uterin

Aluna, mandarina, grepfruit sau pepene?

Acestia sunt termenii folositi de medici in limbajul curent pentru a descrie fibromul uterin. Cunoscut si sub numele de miom, aceasta masa de tesut fibros, dur si dens, care se dezvolta pe muschiul uterin, este o afectiune intalnita foarte des la femeile trecute de 35 de ani.

Dimensiunile sale sunt variabile, putand fi de la minuscul (cativa milimetri) pana la foarte voluminos (zeci de centimetri). Majoritatea fibroamelor nu au simptome si sunt descoperite de cele mai multe ori intamplator, la un controalele ginecologice de rutina.

Insa, exista unele semne care trebuie sa te alerteze, precum: marirea abundentei si a duratei ciclului menstrual, nevoia mai deasa si mai impetuoasa de a urina sau senzatia de greutate in abdomenul inferior.

Care este cauza fibroamelor?

Exista o predispozitie genetica a fibroamelor, de multe ori regasindu-se si la mama, dar si la fiica, iar dezvoltarea lor este favorizata de estrogeni, volumul acestora marindu-se dupa tratamentele cu acest hormon si scazand dupa menopauza.

Doi factori care mai intervin uneori sunt obezitatea si ciclul menstrual aparut devreme, inainte de implinirea varstei de 12 ani. Femeile afro-americane dezvolta mai multe fibroame, la o varsta mult mai mica si de dimensiuni mult mai mari decat femeile caucaziene.

Ce si cand se trateaza?

De obicei, un fibrom trebuie cercetat de pana la de doua ori pe an. Daca acesta atinge proportii importante si provoaca dureri, tratamentul medical este foarte necesar. Tratamentul tine de mai multi factori precum varsta femeii, prezenta semnelor clinice, numarul fibroamelor, dimensiunea lor, dar si amplasarea lor fata de uter.

Tratamentul medicamentos este pe baza de hormoni, iar in ceea ce priveste o interventie chirurgicala, exista doua solutii: miomectomia (extirparea fibroamelor fara uter) si histerectomia (extirparea fibroamelor cu tot cu uter)…

Fibromul impiedica aparitia unei sarcini?

Uneori da, alteori nu. Unele fibroame, dezvoltate in interiorul cavitatii uterine, au rolul unui corp strain care impiedica aparitia sarcinii; ele vin de foarte multe ori alaturi de avorturi spontane si repetate. Majoritatea fibroamelor se dezvolta insa pe peretele muscular sau la exteriorul uterului, astfel nu jeneaza in niciun fel existenta unei potentiale sarcini.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente