Cum poate fi depistat cancerul la sân?

Share

Ecografia mamara nu prezinta riscuri

Ecografia sanului este una dintre doua metode pentru depistarea cancerului la san si se recomanda si persoanelor care nu au implinit varsta de 35 de ani, spre deosebire de mamografie, care poate fi efectuata doar dupa implinirea acestei varste. In general, rezultatele sunt mai corecte decat la mamografie daca tesuturile sanului sunt mai dense, sau daca sanul a fost operat ori iradiat.

cancer la san

De asemenea, aceasta metoda nu prezinta riscuri insa nu este 100% corecta la depistarea tumorilor, pentru ca nodulii foarte mici nu vor putea fi descoperiti. In plus, nu este o tehnica dureroasa si poate permite diferentierea dintre un chist si o masa solida.

Cum se efectueaza?

Ecografia utilizeaza ultrasunete, niste unde sonore de inalta frecventa pentru a diferentia leziunile solide de cele lichidiene, si pentru a detecta si evacua chisturile pentru testul sanilor. Ecografia mamasara se face la fel ca toate celelalte ecografii, se va aplica pe piele un gel special, pentru a se misca incet transductorul, pe toata aria care trebuie evaluata.

RMN-ul reprezinta o metoda costisitoare

O alta tehnica prin care se poate depista cancerul la san o reprezinta rezonanta magnetica. RMN-ul va realiza o serie de imagini foarte detaliate ale organelor interne, cu ajutorul unui magnet, al undelor radio si al unui calculator. Este considerata o tehnica destul de sensibila pentru a se depista tumorile, insa este utilizata mai ales atunci cand se doreste depistarea metastazelor. Mamografia este cea mai utilizata pentru depistarea nodulilor la sani, pentru ca este putin mai exacta decat RMN-ul.

Partea mai putin buna este faptul ca o astfel de investigatie este foarte costisitoare. Din aceasta cauza se practica destul de rar. Este neiradianta insa costul ridicat nu justifica utilizarea ei decat in anumite circumstante, precum:
-cand se descopera o recidiva locala;
-cand se evalueaza o tumoare inainte si dupa chimioterapie;
-cand se descopera o metastaza la sanul opus;
-cand se examineaza un san reconstruit dupa o operatie…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente