Cum se poate trata menopauza precoce?

Share

Menopauza este un fenomen natural care apare in mod inevitabil in jurul varstei de 50 de ani; aparitia sa precoce inainte de 40 de ani sau chiar la 30 marcheaza o schimbare uriasa in viata unei femei. Insa, unele femei sunt mai predispuse decat altele la acest fenomen? Se poate trata menopauza precoce?

menopauza

Ce este menopauza precoce?

Este oprirea definitiva a functiilor ovariene inaintea varstei de 40-45 de ani, uneori chiar la 30 de ani! Menopauzele precoce sunt destul de intalnite, atingand pana la 4% din populatia feminina, iar aceste femei trebuie neaparat tratate pentru a evita numeroasele complicatii psihologice si fizice.

Exista factori care predispun la menopauza precoce?

In afara de cauzele chirurgicale (extirparea ovarelor), medicale (tratament cu chimioterapice), cauze imunitare, majoritatea cauzelor raman mai putin cunoscute si sunt cel mai probabil de origine genetica.

Insa, este sigur ca pentru o femeie tanara care are acest lucru in istoria familiei, riscurile sunt si mai crescute, iar daca aceasta doreste sa aiba copii, trebuie sa se grabeasca. In plus, in prezent, nu exista nicio metoda de prevenire si nu exista nicio cale de a face ca menopauza precoce sa nu apara.

Care sunt consecintele?

Bufeuri de caldura, tulburari de somn, alterarea pielii si a mucoaselor, toate complicatiile obisnuite ale ale menopauzei risca sa duca de cele mai multe ori la izolare sociala. De asemenea, exista riscul de osteoporoza precoce si un risc mult mai mare de aparitie a unor boli cardiovasculare.

Diagnosticul menopauzei precoce

Se suspecteaza o menopauza precoce atunci cand tanara femeie nu mai are ciclu si sufera bufeuri de caldura si transpiratii nocturne, iar antecedentele familiei constituie si ele un argument suplimentar.

Cum se trateaza menopauza precoce?

Un astfel de tratament este la fel cu cel al menopauzei normale: estrogeni si progesteron pentru a mima un ciclu menstrual normal. Dozele folosite sunt insa uneori mai mari, si durata tratamentului este un pic mai lunga. Un alt lucru bun, in anumite cazuri exceptionale (aproximativ 5% din cazuri), sarcina poate redevini posibila…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente