Durere de sani: De ce te dor sanii? Cauze si tratamente

Share

Durere de sani sau mastalgia inseamna o durere comuna in randul femeilor si poate include sensibilitatea sanilor, durere puternica de arsura sau senzatie de rigiditate in tesutul mamar. Durerea poate fi constanta sau poate sa apara doar ocazional.

Durere de sani

Aceasta durere de sani poate varia de la usoara la severa si poate aparea:

  • Doar cateva zile pe luna, in cele doua, pana la trei zile dinaintea menstruatiei. Aceasta durere este normala, usoara pana la moderata si afecteaza ambii sani.
  • O saptamana sau mai mult in fiecare luna, incepand cu perioada dinaintea menstruatiei si, uneori, continuand in timpul ciclului menstrual. Durerea poate fi moderata sau severa si afecteaza ambii sanii.
  • De-a lungul lunii, fiind o durere de sani care nu are legatura cu ciclul menstrual.

Durere de sani au si femeile care se afla in postmenopauza insa femeile mai tinere care nu au incheiat menopauza au mai frecvent durere de sani.

O durere de sani semnaleaza de cele mai multe ori o afectiune necanceroasa (benigna) la sani si rareori indica cancer la san. Cu toate acestea, o durere de sani inexplicabila care nu dispare dupa unul sau doua cicluri menstruale sau care persista dupa menopauza trebuie evaluata de medicul dumneavoastra.

Simptome

Cele mai multe cazuri de durere de sani sunt clasificate fie ca fiind ciclice sau non-ciclice. Fiecare tip de durere de sani are caracteristici distincte.

Durerea ciclica inseamna ca durerea este asociata cu ciclul menstrual. Durerea legata de ciclul menstrual tinde sa dispara in timpul sau dupa menstruatie.

Simptomele durerii ciclice sunt urmatoarele:

  • Durerea se simte iritanta si puternica. Sanii sunt umflati sau par plini de noduli.
  • Ambii sanii sunt afectati, in principal zonele superioare si exterioare. Uneori, durerea poate radia la zona axilei.
  • Este legata de modificarea nivelului hormonilor in timpul ciclului menstrual, astfel ca simptomele se agraveaza in timpul celor doua saptamani dinainte de menstruatie, iar apoi se imbunatatesc.
  • Sunt caracteristice femeilor aflate la varsta fertila (in jur de 20 sau 30 de ani) sau femeilor care se apropie de menopauza (peste 40 de ani)
  • Sunt caracteristice femeilor aflate la vârsta fertilă (în jur de 20 sau 30 de ani) sau femeilor care se apropie de menopauză (peste 40 de ani)

Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa luati contraceptive orale sau poate ajusta doza in cazul in care deja luati pilule contraceptive, pentru a va alina o durere de sani cauzata de menstruatie. De asemenea, ar putea sa va sugereze sa renuntati la cofeina sau sa incercati calmante, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.

Durerea non-ciclica se refera la durere de sani care nu are legatura cu ciclul menstrual. In general, afecteaza femeile mai in varsta, iar durerea tinde sa fie unilaterala, localizata intr-un cvadrant al sanului si deseori descrisa ca „arsura”.

Este adesea neclar ce cauzeaza durerea non-ciclica a sanului insa poate fi legata de:

  • O afecțiune a sânilor benignă (necanceroasă);
  • Operația anterioară a sânului;
  • Rănirea sânului;
  • Sâni mai mari;
  • Un efect secundar din cauza unui tratament medicamentos, cum ar fi anumite medicamente antidepresive și unele remedii pe bază de plante, cum ar fi ginseng.
  • Stresul și anxietatea pot fi, de asemenea, legate de durerile de sân.

Aceasta durere de sani non-ciclica poate fi continua sau poate aparea si disparea. Poate afecta femeile inainte si dupa menopauza. Durerea poate fi in unul sau ambii sani si poate afecta intregul san sau doar o anumita zona. Poate fi o durere de arsura, intepatura sau junghi sau un sentiment de rigiditate. Durerea de sani non-ciclica dispare de la sine in timp de cele mai multe ori. Acest lucru se intampla in aproximativ jumatate dintre femeile care o experimenteaza.

Durerea sanilor le duce pe majoritatea femeilor cu gandul la cancerul mamar; insa, de foarte multe ori este ceva exagerat. Chiar daca este o durere ascutita, continua sau intermitenta, te gandesti la ce este mai rau. Din fericire, nu trebuie sa te sperii, deoarece cancerul la san nu doare. Tocmai din aceasta cauza este descoperit de multe ori prea tarziu. Iata cauzele durerii:

Sindromul premenstrual

Pentru multe femei, durerile apar lunar si fac parte din sindromul premenstrual. Aproape in toate cazurile sunt de vina hormonii insa nu se stie de ce unele femei sufera de aceasta problema, iar altele, nu. Daca ai o durere surda sau doar o senzatie de greutate la ambii sani, care sunt sensibili si putin umflati, cauza este acest sindrom.

Pilulele anticonceptionale

Daca folosesti astfel de pilule si apar dureri la ambii sani de la inceperea tratamentului, este foarte posibil sa fii nevoita sa folosesti alte pastile.

Chisturile mamare

Daca apar dureri intr-un singur loc si doar la un singur san, este posibil sa fie vorba de un chist, adica o punguta cu lichid, iar daca masezi sanul, ar trebui sa simti un nodul, tare sau moale cu o forma rotunda.

Fibroadenoamele

Daca la masare simti un nodul tare cu margini bine delimitate, poate fi vorba de fibroadenomul mamar, o tumora necanceroasa.

Infectiile

Infectiile provoaca o infamatie dureroasa a tesutului mamar, care duce la inrosirea si umflarea sanului. Singurele posibilitati prin care poti face o astfel de infectie sunt alaptatul sau piercing-ul, in caz contrar, bacteriile nu pot trece de piele.

Sutienele nepotrivite

Trebuie sa iti alegi sutienele cu grija, pentru ca, daca acestea nu sunt potrivite, pot provoca dureri. Cele mai recomandate sunt cele fara elastic si fara sarme.

Durerile in piept

De foarte multe ori, aceste dureri sunt musculare sau articulare, in spatele sanului.

Diagnostic

Daca aveti o durere de sani care este localizata intr-o singura zona si care este consecventa in cursul lunii fara fluctuatii ale nivelului durerii, adresati-va medicului dumneavoastra. Un medic poate folosi urmatoarele teste de diagnosticare pentru a determina daca durerea de san poate fi legata de cancer:

Mamografie: Medicii folosesc acest test de imagistica pentru a identifica anomalii ale tesutului mamar.
Ecografie: Ecografia este o scanare care penetreaza tesutul mamar. Medicii o pot folosi pentru a identifica noduli in tesutul mamar fara a expune o femeie la radiatii.
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): Un RMN este un test care utilizeaza magneti puternici, unde radio si un computer pentru a realiza imagini detaliate in interiorul corpului…
Biopsie: Biopsia este o examinare a tesuturilor indepartate de la un organism viu pentru a descoperi prezenta, cauza sau amploarea unei boli.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente