Home / SANATATE / SANATATEA SEXUALA / 10 afectiuni sexuale de care trebuie sa ai grija

10 afectiuni sexuale de care trebuie sa ai grija

Normalitatea in materie de sex este definita de fiecare cuplu in parte. Totusi, exista o serie de afectiuni sexologice rare ca pot afecta viata unor persoane.

afectiuni sexuale de care trebuie sa ai grija

Sindromul excitatiei sexuale persistente
Sindromul excitatiei sexuale persistente sau sindromul excitarii genitale persistente provoaca persoanei in cauza o stare constanta si continua de excitare sexuala.

Semnele si simptomele sindromului excitatiei sexuale persistente variaza de la tensiunea de la nivelul organelor sexuale chiar daca persoana in cauza nu se gandeste la sex, pana la excitarea maxima provocata de articolele vestimentare. Drept urmare, persoanele care sufera de sindromul excitatiei sexuale persistente au zilnic zeci de orgasme.
Femeile diagnosticate cu acest sindrom au o viata complicata din pricina faptului ca activitatile zilnice sunt perturbate de excitatie.

Priapismul
Priapismul are un simptom sau un semn de baza reprezentat de tensiunea dureroasa de la nivelul tesuturilor erectile, tensiune ce poate dura si mai mult de patru ceasuri. Priapismul este o boala prezenta mai mult la barbati, dar poate aparea si la femei.

Priapismul este o afectiune care se manifesta in mod spontan, dar care poate aparea si in urma unui tratament medicamentos, drept reactie adversa sau efect secundar.

Este foarte important ca in momentul in care persoana in cauza manifesta aceste simptome sa mearga de urgenta la medicul specialist, fiindca cu cat merge mai repede la specialist, cu atat are mai multe sanse de vindecare.

Hipersexualitatea
Hipersexualitatea sau dorinta excesiva de sex se poate incadra atat in categoria afectiunilor sexuale neobisnuite, cat si in categoria tulburarilor psihice. Persoanele diagnosticate sunt lipsite de inhibitii sexuale intr-o masura extrem de mare incat le poate pune calitatea vietii in pericol.
Hipersexualitatea poate fi tratata, in functie de celelalte afectiuni prezente.

Sexsomnia
Persoanele diagnosticate cu sexsomnie sunt persoanele care fac sex in timp ce dorm. In cele mai multe cazuri, persoana in cauza nu isi aminteste acest aspect fiindu-i comunicat de partenerul de cuplu. Exista si cazuri mai grave in care persoanele in cauza au intretinut relatii sexuale cu persoane straine, iesind din casa, acte sexuale violente chiar sau violuri.

Acest tip de afectiune se incadreaza in categoria tulburarilor de somn, afectiune care se manifesta in somnul profund si in starea de veghe.

Asexualitatea
Sunt persoane pentru care sexul este lipsit de importanta. Aceasta afectiune se numeste asexualitate. In acest caz, persoanele in cauza sunt lipsite de dorinta sexuala, de atractie fizica si de apetiti sexual. Paradoxal, persoanele in cauza nu au probleme la nivelul aparatului genital, fiind o simpla alegerea a persoanei in cauza.

Persoanele asexuale sunt persoane care isi doresc sa intemeieze o familie, ele simtindu-se atrase de latura sexuala din ratiuni emotionale, nu fizice.

Parafilia
Fetisurile sunt numite medical parafilii. Parafilia reprezinta o tulburare mentala care se manifesta prin aparitia unor fantezii sexuale. Din pacate, in general, parafilia se incadreaza in categoria perversiunilor sexuale ducand la vatamare, ilegalitati si activitati periculoase.
In vederea tratarii parafiliei se recomanda terapia comportamental-cognitiva.

Anomalii cromozomiale sexuale
Anomalii cromozomiale sexuale apar in momentul in care exista o problema in timpul ovulatiei sau cand se produce sperma. Simptomele si semnele anomaliilor cromozomiale sexuale sunt adesea asimtpomatice, insa pot duce la aparitia dizabilitatilor, anomaliilor fizice, problemelor de nivel psihic.
In vederea tratarii anomaliilor cromozomiale sexuale, specialistii recomanda analiza estrogenului, terapia de sustitutie a testosteronului, a hormonului de crestere.

Intersex
Persoanele care au caracteristici atat feminine, cat si masculine, sunt diagnosticate cu afectiune de intersex.

Persoanele in cauza pot prezenta un ovar si un testicul sau o singura gonada cum ambele testicule si cu tesut ovarian.

In vedreea tratarii acestei afectiuni, se pot efectua operatii chirurgicale.

Micropenisul
Persoanele care au penisul cu o lungime mai mica de cinci centimetri in erectie sufera de micropenis. Cauzele care duc la aparitia micropenisului sunt de natura genetica si au legatura cu hormonul de crestere.

In vederea tratarii micropenisului se recomanda interventiile chirurgicale de marire a penisului.

Organe sexuale supranumerare
Organele sexuale supranumerare se refera la marirea numarului de organe genitale. Spre exemplu un barbat poate avea doua penisuri, iar o femeie doua utere. Aceasta afectiune este foarte rar intalnita, numarul persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune fiind de aproximativ o suta in intreaga lume.

Loading..