15 mituri si realitati despre carii

Share

Citeste randurile de mai jos ca sa afli cum apar cariile, cum le poti preveni si cum se trateaza.

15 mituri si realitati despre carii

1.    Zaharul este primul motiv de aparitie a cariilor.

Mit, dar este aproape o realitate.
Adevarul e ca acidul produs de bacterii in gura cauzeaza cariile. Aceste bacterii produc acid mai mult atunci cand consumi alimente cu carbohidrati, zaharul fiind unul dintre ei.

Orezul, cartofii, painea, fructele si vegetalele sunt si ele carbohidrati.
Odata ce acidul ajunge la dinti, bacteria se instaleaza in acele locuri unde nu ajung periuta de dinti si ata dentara. Aceasta bacterie continua sa produca acid si, astfel, caria se tot mareste.

Iata un fapt foarte important: nu cantitatea de carbohidrati consumata cauzeaza aparitia cariilor, ci durata de expunere a dintilor la ei. Daca mananci multi carbohidrati la pranz, dintii tai sunt foarte expusi, dar daca bei sucuri toata ziua, dintii tai sunt expusi in mod continuu, ceea ce este mult mai nesanatos pentru dinti.

Stomatologii au o vorba: daca sorbi toata ziua, caderea dintilor e garantata.

2.    Expunerea indelungata la alimente acide pune dintii in pericol.

Realitate. Alimentele acide precum lamaile, sucul de portocale, nu porvoaca aparitia cariilor, dar pun smaltul dintilor in pericol atunci cand persoana respectiva exagereaza si consuma prea multe citrice.

Acizii pot distruge smaltul dintilor si ti-i pot slabi. Daca smaltul dintilor este slabit, dintii sunt total neprotejati.

3.    Copiii sunt mai predispusi la aparitia cariilor decat adultii.

Mit. Cu ajutorul ingrijirii adecvate si a agentilor de sigilare, aparitia cariilor la copii este in scadere in ultimii 20 ani.

Totusi, aparitia cariilor a crescut in randul cetatenilor in varsta din cauza mai multor factori. Exista medicamente care iti usuca gura, reducand saliva. Saliva este vitala in protejarea dintilor pentru ca ajuta la neutralizarea acizilor, este dezinfectanta, te scapa de bacterii si impiedica mancarea sa se lipeasca de dinti.

4.    Aspirina pusa pe dinti ajuta in cazul durerilor de dinti.

Mit. Sa inghiti o aspirina ajuta la calmarea durerii de dinti. Pentru ca aspirina este un acid, daca o pui pe dinte poate chiar sa arda tesutul gingiei, provocand un abces. Asa ca nu se recomanda sa pui aspirina pe dinte, ci sa o inghiti.

5.    Toate plombele trebuie inlocuite la un moment dat.

Mit. Anumite plombe facute din materiale amestecate se inlocuiesc daca se desfac sau daca in jurul lor apare o carie, ori daca dintele se rupe. Daca nu vor interveni aceste probleme, poti avea plombele toata viata.

Plombele au o durata de viata, dar totul depinde de igiena orala pe care o ai. Daca te speli pe dinti de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor, daca folosesti ata dentara si iti clatesti bine gura o data pe zi, plombele tale vor tine mult mai mult timp.

6.    Stii cand iti apare o carie.

Mit. Acesta este un mit cu adevarat. O problema la dinti in faza timpurie nu are simptome. Durerea asociata cu cariile intervine cand problema este mult mai avansata,  cand caria ajunge la nerv.

Daca permiti cariei sa avanseze, vei avea nevoie de o procedura stomatologica mai vasta. De aceea sunt importante controalele stomatologice periodice.

De asemenea, odata ce caria a aparut, nu se poate repara de la sine. Creste pana nu mai ai ce sa ii faci. Odata ce patrunde sub smaltul dintilor, va continua sa creasca.

7.    Odata dintele tratat, nu vor mai aparea probleme la el.

Realitate. Poti avea probleme la dinti in anumite parti ale gurii, dar odata tratata o problema la un dinte, aceasta nu mai apare.

Odata ce ai plombat un dinte cariat si daca te speli corect pe dinti, folosesti ata dentara si te clatesti corespunzator, in mod normal nu vei mai avea probleme cu acei dinti.

Uneori, o plomba se invecheste si se erodeaza marginile care o unesc de dinte si in acel loc s-ar putea desface. Daca nu poti ajunge in acel loc cu periuta de dinti, bacteriile se pot aduna si acolo ar putea aparea iarasi o carie.

8.    Cariile apar mai mult intre dinti.

Realitate. Locurile unde se ascund bacteriile si unde nu poti ajunge cu periuta de dinti sau cu ata dentara sunt predispuse la aparita cariilor. Spatiile din spatele dintilor din fata sunt un loc propice pentru aparitia cariilor.

La fel se intampla si cu spatiile dintre dinti, pentru ca periuta de dinti nu ajunge acolo si multi oameni au probleme cu folosirea atei dentare. Daca folosesti o apa de gura cu fluor, te poate ajuta in acest sens.

9.    Gaurile dintre dinti incurajeaza aparitia cariilor.

Realitate. Daca ai o mica gaura intre dinti si nu o poti curata, esti mai predispus la aparitia cariilor. Gaurile mai mari sunt mai usor de curatat. Daca nu sunt bacterii acolo, riscul de aparitie a cariilor este mai scazut.

10.    Ciobiturile si crapaturile din dinti duc la caderea lor.

Realitate. Daca aceste ciobituri si crapaturi creeaza un loc propice pentru bacterii, un loc unde periuta de dinti nu poate ajunge, acest fapt poate duce la caderea dintilor. Folosirea unei ape de gura reduce acest risc, pentru ca ajunge si in locurile mai inaccesibile din gura.

In ultimul timp, oamenilor le apar tot mai multe crapaturi la dinti din cauza scrasnirii lor. Stresul, ingrijorarile, fac oamenii sa-si scarsneasca dintii. Controlarea stresului poate ajuta in aceasta problema.

11.    Sensibilitatea dintilor iti arata ca dintii tai sunt foarte slabiti.

Mit. Sensibilitatea dintilor poate insemna doar atat: hipersensibilitate a dintilor sau retragerea gingiilor lasand radacina dintilor la vedere. Poate insemna, de asemenea, ca ai o crapatura sau un dinte rupt.

12.    Cariile sunt singurele motive de tratamente pe canal.

Mit. Vei avea nevoie de un astfel de tratament daca interiorul dintelui este stricat. Cariile netratate pot rani nervul, dar exista si alte cauze.

Crapaturile, fracturile sau alte traume ale dintilor pot rani nervul. In multe cazuri, scrasnirea dintilor poate traumatiza atat de tare dintele, incat sa fie nevoie de tratament de canal.

13.    Scrasnirea dintilor poate duce la aparitia cariilor.

Realitate. Scrasnirea dintilor este un lucru distructiv pe care il faci dintilor tai. Cand mesteci, dintii tai se ating in miimi de secunda. Dar cand scrasnesti dintii, acestia sunt supusi la o presiune foarte mare mai mult timp.

Asta poate duce la ciobirea si fracturarea dintilor; astfel, dintii pot cadea mult mai repede. In mod normal, scrasnirea dintilor va duce la nevoia de tratament pentru nerv, pentru canalului dintelui.

14.    Nu poti avea carii cand ai dintii de lapte

Mit. Dintii de lapte tin locul pentru dintii permanenti. Daca nu sunt tratate, cariile aparute la dintii de lapte se pot transforma in abcese dureroase. Infectia se poate raspandi la alte parti ale corpului si poate duce, in cazuri rare, chiar la deces.

15.    Periatul dintilor, folosirea atei dentare si a apei de gura ajuta la prevenirea aparitiei cariilor.

Realitate. Prevenirea este cheia. Trebuie sa indepartezi bacteriile din gura. Spala-te pe dinti de doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor, foloseste ata dentara si apa de gura…

Apele de gura antibacteriene indeparteaza bacteriile, placa, respiratia urat mirositoare si gingivita. Apele de gura cu fluor fac dintii mai rezistenti. Daca indepartezi in fiecare zi bacteriile din gura, nu vei avea carii, cu siguranta.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente