15 moduri in care iti poti strica dintii

Share

Pentru ca dintii sa nu iti cada, nu face urmatoarele greseli. Dintii sunt duri, smaltul lor fiind cea mai dura parte a corpului, dar asta nu inseamna ca pot fi neglijati. Iata cum iti poti face dintii vulnerabili.

15 moduri in care iti poti strica dintii

1.    Nu te speli pe dinti dupa fiecare masa.
Ideal este sa te speli pe dinti dupa fiecare masa. Dar, daca faci asta imediat dupa ce ai terminat de mancat, vei distruge smaltul dintilor pentru ca acesta devina mai moale intr-un mediu acid, precum cel din gura ta, in timp ce mananci.

Asteapta 30-60 minute dupa masa, pentru ca aciditatea se va neutraliza si dintii tai se vor remineraliza. Daca periezi dintii prea mult sau prea dur, poti distruge smaltul lor. Periaza dintii bland, cu miscari circulare si foloseste o periuta cu perii mai moi.

2.    Uiti de ata dentara.
Folosirea atei dentare stimuleaza sanatatea giniilor, curatata spatiile dintre dinti si de sub gingii. Iti sangereaza gingiile cand te speli pe dinti mai intens? Poate fi un semn de gingivita sau inflamare a gingiilor, ceea ce poate duce la caderea dintilor. Foloseste o pasta de dinti pentru oprirea sangerarii gingiilor si mergi la medicul stomatolog pentru consult.

Trebuie sa te speli pe dinti si sa folosesti ata dentara dupa fiecare masa. Cu cat mancarea sta mai mult in contact cu dintii si gingiile, cu atat e mai usor sa apara probleme.

3.    Sari peste programarile la stomatolog.
Stomatologii recomanda controale la fiecare sase luni, dar cele mai multe persoane nu respecta asta. Acest lucru inseamna ca placa acumulata formeaza tartru, ceea ce atrage si mai multa placa in interiorul gingiilor. Asta slabeste osul ce sustine dintii. Cu cat descoperi mai repede aceste probleme, cu atat este mai usor si mai ieftin sa le rezolvi.

4.    Folosesti dintii pe post de unelte.
Daca spargi in dinti gheata sau bomboane tari, ori sa desfaci pungi sau capace de sticle, aceste lucruri pot duce la ciobirea sau craparea dintilor.

5.     Nu folosesti protectiile pentru gura.
Sunt recomandate aceste protectii pentru atleti si sportivi. Cei care practica sporturi de contact precum baschet, fotbal, wrestling, lacrosse, rugby, arte martiale, dar si ciclism ar trebui sa poarte protectii pentru gura.

6.     Scrasnesti dintii.
Unii oameni scrasnesc dintii cand sunt plictisiti, cand ridica ceva greu, cand sunt stresati ori cand dorm. Asta poate duce la degradarea dintilor si te poate imbatrani cu 10-20 ani. De asemenea, favorizeaza aparitia cariilor. Duce la fracturi si la disparitia straturilor superioare de smalt. Daca nu te poti abtine, incearca sa porti o protectie pentru gura.

7.    Nu renunti la sucurile de fructe, la cele energizante si la cele acidulate.
Aceste sucuri contin, de cele mai multe ori, prea mult zahar, iar in cazul celor fara zahar, prea mult acid. Sucurile de fructe contin zahar, dar in comparatie cu celelalte sunt mai sanatoase. Dar cel mai bine este sa bei apa.

8.    Bei mult vin rosu, cafea sau ceai.
Suprafata dintilor patati este aspra si atrage mai multe bacterii care conduc la degradarea dintilor. Pe langa reducerea consumului acestor bauturi, se recomanda sa le bei cu un pai pentru a evita aparitia petelor.

9.    Albesti dintii prea des.
Daca iti albesti dintii prea des sau o faci fara sa urmezi instructiunile, te poti trezi cu gingii inflamate si sensibilitate dentara. O pasta de dinti dezinfectanta poate ajuta.
Daca ai dintii foarte sensibili, vreo boala a gingilor sau smalt distrus, stomatologul poate recomanda sa nu iti albesti dintii. Verifica inainte de a-ti face vreun tratament.

10.    Bei apa imbuteliata.
Cele mai multe ape imbuteliate au foarte putin sau deloc fluor si cele mai multe sisteme de filtare a apei din casele oamenilor au prea mult. Bea apa de la robinet mai bine pentru ca este cea mai ieftina metoda de a preveni cariile si a impiedica degradarea dintilor. Daca apa nu contine destul fluor, atunci stomatologul iti poate prescrie suplimente adecvate.

11.    Iti pui piercing in limba.
Cand vorbesti, limba ta se misca intr-un anume fel pentru a scoate sunetele si astfel piercingul se loveste de dinti. Dintii fracturati au nevoie de plombe si tratamente pentru a evita alte probleme.

12.    Esti o persoana bulimica.
Bulimia este caracterizata prin vomat, care poate duce la serioase probleme dentare din cauza acizilor din stomac. Smaltul dintilor se sterge mai ales in fata. Daca se intampla asta, vei avea nevoie de tratament.

13.    Abuzezi de droguri.
Mentamfetamina, un stimulent ilegal si care da dependenta, iti poate distruge total gura. Cei care folosesc astfel de substante, de obicei poftesc mancaruri si bauturi cu zahar, isi scrasnesc dintii si au gura uscata.

14.    Folosesti tot timpul anumite medicamente legale.
Contraceptivele orale schimba echilibrul hormonal al unei femei si pot duce la boli cronice ale gingiilor. Chiar daca renunta la tratament, raul e facut. Alte medicamente legale contin mult zahar, ceea ce poate duce la uscarea gurii si deci la degradarea dintilor…

15.    Fumezi.
Fumatul daunaza dintilor si gingiilor. Petele din cauza fumatului duc la aparitia si inmultirea bacteriilor. Este un factor in dezvoltarea unor boli ale osului ce sustine dintii. Fumatul impiedica tesutul gingiilor sa se mentina sanatos. Multi dintre cei peste 60 ani care poarta placa dentara, au fost fumatori.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news